Sommerferietips i Norge med barn

Det ser ut til at det skal bli en Norsk sommerferie på oss i år, og på lik linje som en annen ferie, er det greit med litt planlegging. Ikke alle har ei hytte å reise til, og om man har det, er det ofte greit med litt avveksling om man har lang ferie. Vi har alltid vært en uke på hytta, og ellers reist litt rundt omkring, både i Norge og Sverige, men også en del til utlandet. I år var den opprinnelige planen at vi skulle ta med oss ungene til Hellas for å nyte litt deilig sommervarme, men nå får vi heller sette grekerne på vent, og heller planlegge en tur rundt om i vårt eget land.

Jeg synes at vi har vært på mange flotte turer rundt om i Norge med barna tidligere, og har skrevet om flere av turene våre her på bloggen, så her kommer en liten liste over plasser i Norge vi har vært på, og noen små tips, som kan være til inspirasjon til noen andres sommerferie. 

 • Vi har hytte i Åsenfjorden/Frosta, et flott sted 1 times tid utenfor Trondheim, og for de som kunne tenkt seg å kjørt denne veien, er det mange fine campingplasser, eller rasteplasser det er mulig å slå opp telt på. For eksempel Frosta Camping eller Korsnes Camping. Dersom man ønsker en helt gratis overnatting, er det ingen problem å finne seg en plass å slå opp telt men da må man ha tålmodigheten på plass!
 • Lillehammer/Hafjell: Her er det mulig å besøke Lilleputtland og Hunderfossen Familiepark. Vi har besøkt begge, i forskjellige etapper. Sistnevnte besøkte vi i 2019, hvor jeg og ungene dro på roadtrip med lavvo og godt humør. Her lå vi på Rybakken Camping, 3 min med bil fra Hunderfossen Familiepark. Vi var også i parken noen dager før offisiell ferieåpning, og fikk ca hele parken for oss selv. Magisk! Innlegg om turen kan du se HER.

 • Dyreparken i Kristiansand: her er det dyrt i seg selv å være, så hvorfor ikke campe i telt? Det gjorde vi på en campingplass like ved dyreparken. Ca 10 – 15 min med  bil. Hamre Familiecamping er en fin campingplass med alle fasiliteter, men er ofte full. Derimot skal du bare ligge i telt, bør du dra til Hamrestranden Camping. En skog hvor man kan slå opp telt, og rett ved Hamre Familiecamping, og stranden som hører til der. Her kjører man bare rett ned en bakke bak Hamre Familiecamping. 

Med et stort telt plass nok til alle er det helt topp å ligge i telt. MEN nå skal det sies at vi ikke alltid har brukt dette teltet, da det er litt tungt å dra på. Vi har pleid å ligge i lavvo når vi drar på kortere turer rundt i nærområdet vårt, eller ikke skal ligge så mange netter. Her har vi slått opp telt på Hamrestranden Camping. Mener det kostet et par hundre kroner for å leie teltplass. Mulighet for strøm på toalettet. Se gammelt innlegg HER og HER .

 • Sørlandet: Vi kjørte fra Kristiansand og mot Tjøme. Her har vi overnattet i sommerhus med familien, men ikke tilbragt så mye tid. En flott plass, og en mellomplass før vi dro videre til Hardanger. Innlegg om Tjøme HER.  Tenker du å ta turen hit eller til Hardanger, foreslår jeg at du melder deg inn i facebookgruppa “tilbring sommeren i Norge“. Her er det MASSE gode tips som jeg skal bruke til årets utflukt. Ruten vår kommer når jeg har sydd den ferdig.
 • Hardanger har jeg vært både med ungene og med kjæresten min. Begge gangene i telt, og begge gangene kun på gjennomkjøring. Her fant vi teltplass nede ved vannet, ved en gammel fabrikk. Gratis, og veldig idyllisk! !
 • Geirangerfjorden er en perle, med mange flotte turer. Man trenger ikke dra langt, og det finnes fine turer å gå med barn. Her er det greit å sette seg inn i rutene, slik at man har det klart før man begynner å gå. Løypekart finner man på nett. Vi kom frem langt på kveld, og endte opp med å sette opp teltet på en rasteplass. Geiranger er ofte fult av turister, så her lønner det seg å sjekke camping om man ikke ønsker å gå et stykke med telt på ryggen. Stort sett over alt står det skilt om at det ikke er lov å campe utenfor campingplasser.

 • Stryn/Loen/Oppestryn: Her er det mye fin natur. Er dere en sprek familie, er det mange flotte turer i området, og fine plasser å campe på. Her lå vi på Grande Camping, en helt nydelig plass. Vi gikk på tur på dagen, campet på kvelden, og kjørte videre neste morgen. turen hit var uten barn, men en absolutt fin plass å campe med barn! Fin strand, rent vann, nydelig utsikt, stille om natten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Åndalsnes og Rampestreken. Verdt turen hit. Også i lavvo, på campingplass. Rampestreken og Folgefonna er kjente destinasjoner her. Barn på +5 klarer å gå opp til rampestreken ved bruk av litt tid. Absolutt verdt det.

 

T I P S: Vær nøye med planleggingen og pakkingen, det hjelper deg mye når du skal ha ting ut og inn av bilen X antall ganger i løpet av turen. Her har ungene hver sin pose med klær, og i bokser eller esker har jeg pakket ting til feks matlaging, pålegg, håndklær osv. Ha et system, og hold det. Med noe mer turer enn det ungene ønsket, dro jeg og Daniel på roadtrip i Norge sommeren 2019. HER kan du lese innlegget.

T I P S: stopp å nyt naturen og omgivelsene. Se på fossefallet, stopp på utsiktspunkt, smak på jordbær fra åkeren, tiss på utedo, bad i en innsjø, osv. Det er dette som utgjør de magiske øyeblikkene med å være på tur, og kanskje også mange av de beste minnene.

T I P S : La barna være med på planleggingen, og ikke minst delta i det å sette opp og ned teltet. Dette er en del av turen, og sjarmen med det å være på tur. Vi må finne bålplass, sjekke om det er klatretræt i området, lete etter dyrespor og ikke minst høre hvilke fugler som bor i området.

T I P S: Når man skal reise rundt i det langstrakte Norge med barn, er det lurt å lage en plan på etapper. Et tips er å markere seg noen lekeplasser underveis, så man får et avbrekk. Kanskje er det en avstikker vei ned til vannet så man får “gjort noe annet” enn å bare kjøre bil. Det skal jo være en tur, ikke bare fra A – B.

Så er det jo så absolutt viktig å tenke på at man kan bruke naturen rundt der man bor. Vi har ligget mange ganger i telt i Bymarka, og for de som kanskje ikke er ifra Trondheim, men kunne tenkt seg å tilbringe en natt eller to her, anbefaler jeg å kjøre til Sommersetra, og parkere der. Der er det mange fine teltplasser, samt kort vei til den berømte Tusseløypa. Kort tur, og morsomt med troll og smukker i trærne. Denne turen har alle mine gått så lenge de har kunnet gå.

Noe av sjarmen med telttur er å spise ute!

En annen fin tur til dere med små barn, er å kjøre til Gråkallen/Skistua. Parkere der, og gå veien/stien opp til Gråkallen. Her får dere god utsikt, og turen er overkommelig for de små. Linus gikk den da han var 3 år.

Ellers så er turen opp til Geitfjelelt super. Denne kan man velge lengde på, alt etter hvor man parkerer. Vi pleier å parkere ved sommersetera, og gå derifra. Det er ikke superlangt, men en fin tur i variert terreng. Minstemann har gått den fra han var 2-3 år.

 

 

 

 

 

 

På toppen av Snøhetta

Sommerferien i fjor ble innholdsrik og en god Norsk opplevelse. Både jeg og ungene fikk oppleve nye ting, og spesielt teltturene har satt seg i hukommelsen deres. De gleder seg allerede til vi skal på neste telttur. Selv om store deler av ferien tilbringes på hytta i Åsenfjorden, ble det også en roadtrip på meg og ungene til Hunderfossen. Ellers opplevde jeg mye norsk natur, og fikk gått flere flotte toppturer, og en av de jeg husker best er toppturen til Snøhetta sammen med mamma.

Vi kjørte fra Trondheim og til Hjerkinnhus på ettermiddagen. Her hadde vi sjekket bussrutene til skyttelbussen som skulle ta oss videre inn til turisthytta Snøheim, som er startpunktet for toppturen til Snøhetta. Her er det muligheter for både mat og losji, så vi sjekket oss inn på en koselig rom, og spiste en felles middag med de turistene som også hadde bestilt middag på hytta. Her var det flere som allerede hadde besteget toppen, som kunne gi oss noen tips, mens noen skulle begi seg ut neste dag slik som oss.

Turen er kategorisert som K R E V E N D E, med et tidsbruk på 4 – 5 timer og 820m stigning opp til toppen på 2286moh.

Etter en god natt søvn i deilig frisk fjelluft, frokost og pakking av matpakke, satte vi kursen mot toppen. Vær og temperatur var helt perfekt!

Det er fin sti helt frem til man begynner å stige i høydemeter. Da er det stein stort sett hele veien, bortsett fra rett før toppen, der det mest sannsynlig ligger snø. Selv om turen er beskrevet som krevende, vil vi si at det er mer middels fordi den en godt merket og har en fin løype. Slitsom ja, men overkommelig. Ingen av oss var spesielt trente fra før, men klarte turen med glans på tid.

Største del av turen går i slikt terreng. . .

Det var helt magisk å komme seg på toppen, med knallvær, god sikt og herlig temperatur!

“Baksiden av snøhetta” 

Et lite parti med snø før toppen..

På vei ned…

Vell nede ved turisthytta Fjellheim igjen etter en flott opplevelse. Vi brukte ca 4 timer tur/retur på de 11,8 km opp til toppen.

Takk for en magisk tur, mamma

R.

En talentfull familie..

Reklame | jollyroom.no

Jeg synger av full hals sammen med barna i det TiX – Karantene spilles i bilen. Barna har heldigvis arvet sang gleden av mamman sin, og ofte når vi skal ut å kjøre litt lengre turer, setter vi på sanger vi alle sammen kan synge høyt til. Da er det full innlevelse og ingen hemninger når det kommer til tekst. Teksten blir som den blir, så lenge vi selv føler oss som den kuleste familien i verden. Vi føler ihvertfall selv at vi er ekstremt talentfulle der vi kjører opp på siden av andre biler og mimer og danser til sangen som spilles. Alle ungene har sin favoritt, og etterhvert som turene blir flere og lengre, lærer vi oss flere og flere nye. 

Her er noen av våre sangfavoritter for øyeblikket:

 • TIK – Karantene
 • Tones and I – Dance Monkey
 • Stina Talling – BlimE (mer enn god nok)
 • Nicolay Ramm – Raske Briller
 • Vilde og Anna – Vestlandet
 • Carina Dahl – Despacito
 • Herman Flesvig – Haugenstua
 • MARS – jeg er lei meg

Etter en times kjøretur, ble det noen timer ute på hytta, før vi selvfølgelig overholdte reglene og dro hjem!

Ungene synes det var helt topp å få gjøre noe litt annerledes!

Vi koste oss med grilling av pølser, utelek og ikke minst en etterlengtet tur til fjæra.

(linker til regntøy finner du nederst i innlegget)

Dagens reklame: Jeg har kjøpt nye regnklær til ungene (klærne er ikke sponset). Fiola og Linus har slitt ut sitt i barnehage, og jeg liker best regntøy som er lette, og da falt valget på Nordbjørn som kankjøpes hos Jollyroom.no

HER finner du Fiola sitt rosa regntøysett kr 299

HER finner du Fiola sine rosa støvler

HER finner du Linus sitt grønne regntøysett kr 299

HER finner du Lilja sin rosa utebukse fra Didrikson kr 319

HER finenr du Lilja sine rosa støvler kr 129

HER finner du Filip sin blå utebukse fra Didrikson kr 319

HER finner du Filip sine tuskis/blå støvler kr 129

R.

En rosa overraskelse…

Reklame | Innlegg ikke sponset. Linker fra BakerenogKokken.no

Det er ikke alltid like enkelt å tilfredsstille en prinsesses ønsker.

Her i huset har vi ei prinsesse på 5 år, som elsker alt som har med rosa å gjøre. Og til årets bursdag var den fylt med gaveønsker som feks ting med enhjørninger, rosa myke bamser, glitter, myke rosa tepper, søte dukker eller figurer i rosa, rosa tyllskjørt, eller klær med rosa og glitter. Generelt noe rosa eller søtt. Heldigvis har vi ikke kommet dit at det kommer slike kravstore og uoverkommelige ønsker som feks en ponni, eller andre levende dyr, og priser oss lykkelig over at hun fortsatt blir strålende fornøyd med et eller annet rosa.

Men nå er det ikke bare en rosa frøken i gjengen. Selv om ikke Lilja på 8 år er spesielt interessert i rosa, har vi tantebarna mine Frøya og Alba, som er ekstremt glade i rosa. Og da tante skulle tenke ut en rosa bursdagsgave til Frøyas bursdag, endte jeg opp på en liten rosa overraskelse som hun hadde ønsket seg for lenge siden, men mest sannsynlig hadde glemt.

ROSA PRINSESSE KAKE!!

Det ble en suksess, og den lille bursdags-prinsessen ble meget fornøyd.

Dette er absolutt ikke noe jeg gjør til hver bursdag, men noen ganger er det gøy å leke seg litt. Jeg har tidligere lagt ut et innlegg om steg for steg på Barbiekaken jeg lagde da Lilja var mindre. Det kan du finne HER. Denne gangen ble det en ny, men enklere variant.

Jeg har ikke så mange bilder av prosessen da jeg har mistet masse av bildene mine

OPPSKRIFT PÅ PRINSESSEKAKE:

 • 1 pk Toro Sjokoladekake langpanne 1 2 3
Jeg hadde gått til innkjøp av en kakeform fra Nille, men om du ikke finner en slik kan du finne mange varianter HER.  Hvis du ikke har en slik form, kan du steke kaken i en langpanne som anvist på pakken. Husk å smør formen godt, slik at det blir enklere å få løs kaken etterpå. Da jeg brukte formen, måtte kaken stekes ca 20 min lengre. Sjekk med en stekepinne.
 • Skjær kaken i 4 – 5 deler
Altså skal du skjære kaken i ringer fra bunn til topp, slik at vi kan legge fyll inni kaken. Dersom du ikke har en slik kakeform og steker kaken i vanlig form, må du selv klippe ut papir-ringer som du kan bruke som mal til kaken, for så å skjære ut selv. Kan også lage firkanter og heller skjære til etterpå. Husk å sett av et lite hull på toppen av kaken til en Barbie, dersom det er denne varianten du velger å lage. 

Deretter lager du ønsket fyll: 

 • 2 pk Freia daim mousse + melk/fløte som anvist på pakken
 • 2 dl fløte til pisket krem
Bland sjokolade-daim-mousse forsiktig sammen med den ferdig piskede kremen. Smør et godt lag mellom hvert av kakelagene. 
Her er det mye å velge i, som feks smørkrem, philadelphiaost krem, sjokoladeglasur, mm.

Marsmellows Topping:

 • 200 gram marshmallows
 • 2 ss vann
 • 1 ts vaniljeekstrakt, eller vanilje essens
 • 2–3 ss Flott matfett
 • ca. 300 gram melis
 • noen dråper farge etter ønske
Slik gjør du: Ha marsmellows og vann i en bolle. Ha det i mikrobølgeovn til marsmellowsn eser opp. Dersom du ikke har mikro, kan du bruke en balje over en kasserolle med varmt vann, men da tar det litt lengre tid. Ha i matfett, og deretter melis. Kna til en jevn og fin seig “deig”. Kna inn ønsket farge. Her pleier jeg å spare en eller to biter som jeg har i mer farge i for å lage kontraster, eller annen pynt. 
Kjevle fondanten slik at den er stor nok til å dekke over kaken. Heller for stor enn for liten. Her lagde jeg en sirkel med border som en blomst, for å få en finish på kjolen på kaken. Legg deretter fondantlokket over kaken. Husk at her er det lett å bli klissete, så ikke ta for mye på fondanten om du feks har sjokoladekake, og fondanten er lys. Da blir det lett merker. Dander kjolen. og lag en kjoletopp til dukken du skal ha i kaken. Pynt resten av kjolen med det du måtte ønske.

Formen på fondant-kjolen er ca laget som denne blomsten. . .

…og mange lure greier når det kommer til baking kan du finne hos Bakeren og Kokken.no

R.

Disse bøkene anbefaler jeg:

Reklame | Ark.no og Storytel.com

Jeg er rastløs av natur, og liker ikke å “ikke ha noe å gjøre”. Det er ikke det at jeg nødvendigvis må rydde eller vaske noe, men om jeg ikke har en plan, får jeg dårlig samvittighet, og blir ofte stresset. Jeg føler meg litt ubrukelig. Det er heller ikke slik at hele dagen må være booket, men jeg trenger følelsen av å ha gjort noe annet enn “bare å ha vært på jobb”, eller “bare vært mamma”. Jeg trenger å gjøre noe mer. Det trenger ikke være noe langvarig prosjekt, men noe mer. Dette “mer” ender ofte opp i rydding, vasking, organisering, surfing, mer jobbing, blogging, shopping, skravling, og baking.

Men en sjelden gang leser jeg.

Noen ganger bøker, andre ganger hører jeg på lydbok. Alt ettersom situasjonen. Jeg har alltid vært glad i å lese, men det har med tiden og antall unger blitt mindre og mindre prioritert. Lesing blir mest forbeholdt ferier, eller lange kjøreturer, men er en av få ting som får meg til å slappe av. Med en bok kan jeg koble helt ut. Sist ferie leste jeg to av bøkene jeg har listet opp under her.

Jeg er en dagdrømmer, og har stor fantasi, så det å lese en bok, blir for min del en flukt fra hverdagen. 

Jeg leser krimbøker, og elsker når jeg finner bøker som fanger interessen fra første side.Jeg liker best pocketbøker om jeg skal ha en fysisk bok, men om jeg skal kjøre bil, velger jeg å høre på lydbok. Hos feks Storytel kan du for 199kr mnd høre mange favoritter mens du kjører bil, vasker huset eller bare rusler en tur. Men ønsker du en fysisk bok å holde i, har Ark.no mange gode titler og gode priser på bøker!

Her er noen av mine siste leste favoritter:

Lars Kepler Lydbok: KLIKK HER

Lars Kepler Pocketbøker: KLIKK HER

Anbefaler absolutt å begi deg ut på Lars Kepler sine bøker, og start gjerne med første bok, da det er noe tråder som henger sammen, men absolutt ingen must. Ellers er jeg glad i å lese Arne Dahl , Karin Fossum, og Liza Marklund, bare for å nevne noen.

Hos Ark.no kan man laste ned både E-bok, kjøpe pocket og innbundet, men dersom du ønsker å kun høre bøkene, anbefaler jeg deg å lage deg en bruker på Storytel. Da koster det deg 199kr mnd for uendelig av bøker. Både for store og små.

Vi bruker ofte Storytel på bilturer til hytta osv. Ungene elsker det, og vi sparer oss mye krangling og masing!!

Deres favoritt for tiden er Pulverheksa.

– så kan du jo prøve det ut i 30 dager gratis  😀

En bok i sola er max ferie! Denne ferien leste jeg Lars Kepler Kaninjegeren og Claire Mackintosh Jeg Ser Deg.  

Vår lille Timo vokter over bøkene i vinduskarmen <3

Kom gjerne med anbefalinger i krim-kategorien

R.

Dagens tips: rene stekeplater

Sånn inn i mellom får jeg “ånden over meg”, og gjør slike ting jeg har tenkt på å gjøre lenge. Ofte er det kjedelige ting som alltid blir skjøvet lengre og lengre bak i rekken, og som egentlig ikke er så synlig, men likevel ganske så nødvendig. Og når de endelig er krysset av lista, er det en magisk deilig følelse.

Denne ettermiddagen skulle jeg endelig få gjort unna et av de kjedelige punktene på lista som aldri føles ut til å bli mindre. Dette er den lista det alltid kommer nye gjøremål på etterhvert som man krysser av et punkt, men som er grei å ha slik at man blir minnet på hvilke sysler man kan ta seg til dersom man begynner å kjede seg vilt ihjel.

HVORDAN FÅ REN STEKEPLATEN DIN!

…og det å skrubbe stekeplater er sannelig ingen favorittjobb..!

Jeg som mange andre klarer ikke å holde disse rene, og synes det er et tiltak å skulle skrubbe dem fri for gamle mat og fettrester. Etter å ha kjøpt en flaske Plumbo for å bruke den i vasken hjemme, tenkte jeg at jeg skulle prøve det ut på stekeplatene, og sannelig virket det helt topp!! Stekeplatene ble som ny, og det var så enkelt!

 

Var dette et tips du kunne tenkt deg å prøve ut?

R.