Første søndag i advent: Sverresborg Museum

Hjelpes, det er rart å tenke på at advent allerede er her. Det er bare 25 dager igjen til julaften, og startskuddet for både julevask og julebakst går nå. Noen av julegavene på den enormt lange listen vår er heldigvis kjøpt, og i skrivende stund har jeg laget min aller første porsjon med brente mandler. Å sannelig var ikke det en slager! – så oppskrift kommer i løpet av de nærmeste dagene. NAM! ! Videre skal jeg prøve meg på mange nye småsaker i år så lenge kroppen holder ut en liten stund til..!

Tidligere i dag tok vi turen til julefeiring på Sverresborg Museum. Barna synes det var storveis med julenisser og gråtass, og ikke minst å smake varme smultringer for første gang! Etterpå ble det rydding av garasje, stabling av ved, og opphenging av julebelysning utvendig og innvendig. Julestjerna har kommet opp, og det var to superstolte småtroll som la seg med hver sin adventsstake på rommet i kveld.


Bestfriends <3

– I dag var barna kledd for vinter og kaldt vær i vinterdress og vinterjakke fra Racoon Outdoor. (ikke spons, men noe utvalg på miinto)


Verdens herligste lille snuppe. . . sjarmtrollet vårt <3


BØLLA! – alle familier trenger kanskje en bølle? I hvert fall så er vi inne i en slik fase nå..! Gutten har tydeligvis ingen ører for tiden, og svarer med at han kan ikke svare fordi ørene ikke virker og at han faktisk holder på å tenke på noe annet…! Makan..!


Frøken hoppe! Hun skal hoppe over alt for tiden… !

Gravid: noen antrekk til hverdag og fest..

Tiden vi går inn i er for mange gravide en utfordrende fase i klesveien. Kanskje er ikke kulen på magen stor nok til at det synes at man er gravid, og man føler seg litt midt på treet, ellers så har man kanskje kommet så langt at det som til vanlig passer og man ser bra ut i, ikke lengre sitter slik det skal. Jeg har tidligere skrevet at jeg ikke kjøper gravid klær, og at jeg kun kjøper klær i min vanlige normale størrelse, også under svangerskapet. Slik er det fortsatt. Jeg kjøper ikke spesielt mye klær til meg selv i svangerskapet, og prøver å bruke det jeg har. Selvfølgelig kjøper jeg noe, men det er mye gjenbruk. Jeg er spesielt glad i kjoler, og føler meg komfortabel som gravid.

Da magen ikke syntes så godt, brukte jeg tykke store gensere som “kjoler” med tights under, mine egne bukser med et strikk i knappen eller vide kjoler. Nå som mange ikke er til å skjule, og i grunn er ganske så fin å vise frem, har jeg begynt å gå i tettsittende kjoler, slik at jeg ikke føler meg som en flagrete stor hval. Men hvilke kjoler da? Hvor får man kjøpt dem? Under har jeg bilder av meg i noen av de kjolene jeg har brukt mens jeg har vært gravid.

Bilde 1: Ullkjole fra iis Woodling, Bilde 2: Burgunder kjole fra HM, Bilde 3: Svart kjole fra HM

Ullkjole fra iis woodling


ullkjole fra iis woodling

Klem Rachel

 

Tanker rundt tilværelsen som firebarnsmamma…

I denne utgaven av BYAVISA her i Trondheim kan dere lese en artikkel om meg, samt at dette innlegget er første innlegg fra meg som blogger for Byavisa. Et spennende prosjekt! Artikkelen kan leses HER, og innlegget HER (dette er det samme som dere kan lese under).

Jeg synes ikke det er lenge siden jeg skrev et innlegg om det å være trebarnsmamma, og at livet i grunn begynte å bli komplett. Jeg gledet meg stort til komme tilbake i full jobb, og begynne å skape en ny hverdag, med vanlige hverdagsrutiner. Nå sitter jeg her igjen med kul på magen, og prøver å forestille meg hverdagen med fire små, og hvilke forskjeller og endringer denne ekstra krabaten vil føre med seg. Hvilke utfordringer vil vi få nå, og hva vil bli annerledes?

Det å få fire barn på løpende bånd er en ting, men det å i tillegg skulle gifte seg, bygge hus og samtidig være kjøpmannskvinne i Rema 1000, samt en drøss av pågående prosjekter, er for mange et galskapsprosjekt. Og takk og lov for at jeg ikke er helt normal, da hadde jeg mest sannsynlig tenkt samme tanken selv. Familie, venner og bekjente lurer ofte på hvor energien kommer ifra, og hvordan vi egentlig takler en slik hektisk hverdag, med så mange små.

Og skuffende nok, finnes det ingen fasit. Vi er forskjellige både som foreldre og barn, og det som fungerer for oss, er kanskje ikke det som fungerer for andre. Som mange vet, er tid mangelvare, og vår nøkkel er å prioritere og planlegge. Vi prøver å ikke gjøre alt så høytidelig og holde stressnivået nede. Vi lar barna delta selv, og har rutiner og regler som skal følges.

Hverdagen har så absolutt forandret seg de fire siste årene, og som mange andre foreldre sitter jeg igjen med tanken om «hva gjorde jeg egentlig før?». Mange tror at det å få barn gjør at alenetiden forsvinner, eller at man ikke får tid til å være med venner, ta seg en fest eller reise på kjærestetur. Mange lager seg en forestilling om at livet som topptrent og «i bikiniform» er over, og at ferieturene må legges til charterturer eller Danmark. Og det er med sikkerhet at livet blir forandret, men det blir også hva du gjør det til.

Som familie lever vi et relativt normalt hektisk liv, med en touch av galskap. For oss er det helt normalt at barna helst vil være med på jobb, og det å stable maisbokser går på lik linje som legoklosser. I en alder av 1, 3 og 4 år, har de allerede relasjoner og bånd med flere av kundene våre, og setter et ekstra smil om munnen på flere av dem. Det varmer et mammahjerte å se at barna blir akseptert, men ikke minst varmer det et kjøpmannshjerte at jobben man liker, elsker og har levd for i så mange år, blir akseptert på hjemmebane. Selv om barna ikke kjenner noen annen form for livsstil enn den vi lever i dag, er det godtatt at det er Rema 1000 som er tingen, og at det bare er slik det er. For når både mamma og pappa jobber over gjennomsnittet, og i tillegg er i samme bransje, kjede og butikk, er det ikke rart at man også bruker litt butikktaktikk hjemme, og at det hektiske, interessante, impulsive, spennende, og utfordrende livet som kjøpmann blir en del av hele familien.


Tid og planlegging er viktigere enn før, og prioriteringene er kanskje endret, men det betyr ikke at ting er endret til det negative og til det uoppnåelige. Hverdagen blir hva du gjør den til. Det å skulle bli firebarnsmamma i tillegg til å ikke «miste meg selv» er ikke en av mine utfordringer, og det kribler i magen når jeg tenker på tilværelsen som venter. Ja, det er kanskje galskap for noen, men for oss føles det per i dag helt normalt. Det skal sies at frustrasjonen var stor og tankene mange da det gikk opp et lys for meg at det kanskje var en årsak til at jobb buksa bare ble trangere og trangere til tross for mat-planen jeg hadde fulgt i noen uker på vei til å komme i bikiniform til årets sydentur.

Luringen i magen kom som et sjokk på oss, og til tross for min trang for å skravle, klarte jeg ikke si det til noen. Til og med mamma som jeg deler det meste med, fikk ikke vite noe før etter en god stund. Vi ventet i over 4 måneder før vi delte nyheten med omverdenen, og da på en litt annerledes måte enn tidligere (se innlegget på bloggen). Nyheten var ute, og jeg kunne begynne å puste igjen.

Vi klarte endelig begynne å glede oss.


Overgangen fra ett til to barn var tøffere enn fra to til tre, og foreløpig får vi se på fjerdemann som en bonus. Han blir ikke den attpåklatten vi hadde vurdert fem år frem i tid, og vi vil mest sannsynlig møte de samme utfordringene som vi gjorde med trebarnstilværelsen. Det vil bli situasjoner man føler man har både tre og fire armer for lite, og at bredden på fanget ikke er stor nok til alle. Det er mest sannsynlig fire som trenger oppmerksomhet akkurat samtidig, spesielt når man står i dusjen, lager middag eller kjører bil. Det er typisk at alle må på do samtidig, eller at alle blir syke samtidig. Jeg tror at krangling, uenigheter og volum vil være tilnærmet det vi har i dag, og at konkurransen om å bli «førstemann» blir større. Med litt flaks vil jeg tro at antall rullende, skrikende barn på gulvet etter barnehagetid er det samme som i dag, og uenighetene om middagene avverges av en bestemt og planleggingsorientert mamma. Jeg er rimelig sikker på at også denne krabaten vil kaste maten på gulvet, gulpe ut sofaen, tisse i senga og skrike i bilen, og at antall bannord i stillhet og frustrerte øyeblikk fra meg høynes noe.

Men til tross for frustrerte, oppgitte og kaotiske situasjonene, vil det også være fire som vil gi deg natta klem, som sier de er glade i deg, eller som ønsker å sitte i fanget. Det er fire smil, fire ulike måter å le på, og fire forskjellige personligheter. Jeg gleder meg til å sitte med alle i sofakroken, og gleder meg til å se på at gjengen leker sammen, er bestevenner, hjelpsomme og kjærlige med hverandre. Jeg gleder meg til at de er fire som løper rundt i stua og danser til «DDE ? rompa mi», og høre latteren fylle rommet. Jeg gleder meg til kaotiske ferieturer, høylytte bilturer og en formue i is på bensinstasjonen. Jeg gleder meg til å høre «mamma se på mæ» fra fire, og bli møtt av 8 skitne hender ute i barnehagen. Jeg gleder meg til enda flere milepæler, minner og følelser. Jeg har lært meg å prioritere riktig slik at den dårlige samvittigheten ikke lengre dukker opp så ofte som den gjorde tidligere, og at jeg faktisk har nok kjærlighet til alle. Jeg har med tiden fått bevise for meg selv at jeg er en god nok mamma, og at jeg ikke trenger å gjøre som alle andre for å bevise noe.

Med en positiv innstilling, en smule galskap og mye kjærlighet, går vi inn i rollen som firebarnsforeldre med godt mot. Med verdens beste mann, bestevenn og pappa på laget, har jeg foreløpig ingen bekymringer for den kommende fjerdemann. Prioriteringer, tålmodighet og planlegging er nøkkelen til vår suksess, og vi har lært oss at forklaring, tempo og tålmodighet hindrer krangler, skrikende unger og dårlig stemning. Vi har lært og erfart at det meste er mulig, og at ting ikke trenger å gjøres «by the book», men at fornuft fører deg langt.

Klem Rachel

 

20 % rabatt på julekaos!

DA har vi startet julesesongen for fult, og årets andre julebord er vell overstått. Etter å ha gått i en alt for trang kjole til kulemagen i nesten to hele kvelder i edru tilstand, er det godt å tenke på at neste tilstelning ikke er før jula ringes inn. Den ringes nok inn med et brak her i heimen med 20 mann til bords og fult kjør. Uansett, det er noe jeg ser frem til, og gleder meg til å ta fatt på de koselige juleukene som venter.

I helga fikk ungene en forsmak på jula. Gjennom mitt faste samarbeid med knertenogkaroline.no har jeg bestilt juleklær til barna, og var spent på om det ble noe ut av min halvplanlakte julefotografering på hjemmebane. Fotografering ble det, og ungene var i de første 2 minuttene ganske så velvillige. Ja, så velvillige som unger da kan være på å “sitte stille” “smiiiile” og “nei nei, ikke gå, bare sitt og smil”.. Frustrasjonen trengte seg på, og kreativ som jeg var, hentet jeg julekuler, en julenisse og noen lykter. Ja, også følte jeg i gjerningsøyeblikket at det ville være superfint å få med vår firbente på samme bilde.. akk.. fire stk til å se inn i kamera uten å se ut som at de ønsket seg langt vekk, er sannelig ikke lett. I tillegg til at vi måtte jo ha stemning, så jeg kjørte i gang julemusikken. Barna ble så entusiastiske over julekulene, nisseluene, musikken og det som var, at de skulle i hvert fall ikke sitte stille… men stas, det var det!

Uansett, så ble det noen julebilder som viser noen av juleplaggene man finner hos knertenogkaroline.no

Med kodeord Rachel20 får du 20 % på HELE nettbutikken + de som handler for over 500 kr får automatisk 100 kr i gavekort som kan brukes ved neste bestilling! !


… “på loven sitter nissen” er skrudd på, og som dere ser, har vi kommet til “og han skotter og han skotter”…


Fiolas Kjole HER, Liljas kjole i både sølv og blå HER (denne koster bare 159 kr!!) ,rød strømpebukse HER, Nisselue HERFilips dress HER, Sløyfe HER, Bukseseler HER.

Julekuler er stas! Mye mer stas enn å se på mammsen som gjør seg til….!

..og i all min frustrasjon, gjorde jeg slik som de gjør.. noe de synes var veldig kult, og ville gjøre det de også! ! !


Eldstefrøkna er nok mer vant foran kamera, og vet at det ikke skal så mye til får jeg blir fornøyd.

…jul blir en ny opplevelse for denne frøkna.. En høytid jeg tror hun kommer til å ELSKE!

Det finnes også mange andre finklær hos knertenogkaroline. Nå som dere får 20 % på HELE butikken, og et gavekort dersom du handler for over 500 kr, er det jo greit å handle varene på nett, og ikke i butikk! Dressen som Filip har på seg er supergod i stoffet. Den er myk, og ikke stiv slik man ofte opplever findresser. Anbefales!

HER er et godt kjoleutvalg fra nettbutikken

HER er dress til større gutter + bukse, denne sløyfa er supersøt! – her er ale sløyfer.

 

KODEORD Rachel20

Frakt på 59 kr tilkommer uansett hvor mye du handler for.

Varene kommer veldig raskt, og husk at plaggene kan finnes i flere farger selv om bildet kun viser en farge.

//innlegg i samarbeid med knertenogkaroline.no//

 

 

 

Minnerike fotogaver til jul

Tiden mot jul går fort, og hver år tenker jeg at jeg skal være tidligere ute med julegavene enn jeg var i fjor. Tanken er liksom så god, men det er sjeldent jeg klarer å gjøre noe med det før desember allerede er godt i gang. I år har jeg gjort et samarbeid med smartphoto som er en fotobutikk på nett. De lager fotobøker, lerret, julekortkalendere og en masse morsomme små gaver som er aktuelle nå mot jul. De har ofte gode tilbud, som blant annet nå får man opp til 40 % på en rekke produkter.

Med litt planlegging, er det ikke mye som skal til før man har laget en julegave med litt mer mening og omtanke. Vi lager ofte fotobøker, eller skrytealbum til oldeforeldre og besteforeldre, og de setter like stor pris på det hver gang. Et skrytealbum trenger jo ikke å være så stort, og koster ikke mer enn fra 70 kr. I år har jeg bestilt litt av hvert fra Smartphoto, som blant annet noen kalendere, et spill som skal være en del av adventskalenderen til barna, noen underlagsbrikker til kaffebordet som skal gis i gave, et lerret til Fiolas rom, og noe småtterier. Det jeg angrer meg for at jeg ikke bestilte er  personlige juletaggs for å ha på julegavene. Tenk så koselig det hadde vært å sende med et bilde av hele familien som til og fra lappe på julegavene, eller et bilde av barna.

Et utvalg av våre produkter bestilt hos smartphoto.no. Noen julegaver er jo også bestilt, så de kan jeg ikke avsløre 😉


En personlig kalender er midt i blinken til de som har alt. De kan lages i mange forskjellige størrelser og fasonger, og bildene velger du enkelt selv.

Notatbøker er noe som flittig brukes her i huset, og er en super ting å feks legge med som en ekstra personlig oppmerksomhet til jul.


Bildelotto blir en av gavene i årets adventskalender til barna. Helt topp med eget design! !

 
Fiola har fått et oppdatert bilde til sitt rom. Her er lerret plassert på stua i påvente av plass!

Klem Rachel

 

Svangerskap: Utstyrsliste

Å vite akkurat hva man trenger å handle inn før babyen kommer er ikke så lett. Enda vanskeligere er det å bestemme seg for hva man vil ha, hvilket merke og hvilken farge. Det kan være en kostbar affære å gå til anskaffelse av alt som trengs, så her er det lurt å skille mellom hva man absolutt må ha, og hva som kanskje ikke er så nødvendig. Hva trenger man som nybakt mamma, og er det nødvendig med alt som står skrevet på de utallige listene man finner på nett?

Som rugende snart firebarnsmamma skulle man tro at utstyret var i boks, men fordi vi i grunn var ferdige med småbarn da Fiola ble født, har vi kvittet oss med det meste, og føler at vi begynner på nytt når det kommer til både utstyr og klær. Det fine med prosessen denne gangen er at jeg vet mer hva jeg vil ha, hva jeg kommer til å bruke, og hva som i grunn ikke har vært så nødvendig hos oss. Så ut ifra mine erfaringer med typer/merker/modeller, har jeg kommet frem til produkter, utstyr og plagg jeg ønsker til denne krabaten, og som jeg føler at vi trenger. Jeg har også tatt med noen “needs” til mammsen som jeg regner med er i hus innen fødebaggen skal pakkes. Fødebaggen er et annet kapittel, så den kan vi snakke om når tiden nærmer seg.

MINI`s UTSTYRSLISTE:

VOGN: Det er utallige vogner å velge mellom. Her er det viktig at man går etter hvilke behov man har, hvor stor plass man har i bilen, hvor man bor, om man ønsker kombivogn eller duovogn, skal den ha tre eller fire hjul, om vognens høyde kan stilles inn til deres høyde (dersom du for eksempel er lav), eller skal den ha lufthjul eller punkteringsfrie hjul? Sjekk hvor langt frem solskjermingen på baggdelen går, og er det viktig for dere at vognen kan kombineres med et bilstoladapter, slik at dere kan klikke en bilstol direkte på vognen? Jeg har hatt Emmaljunga til de to første og Brio Happy til Fiola. Førstnevnte var en fin vogn, men tung. Denne ble solgt etter Filip, og da Fiola kom kjøpte jeg en brukt vogn fra en venninne. Denne har også vært god, men tung å ha med seg feks på kjøpesenter (vanskelig å manøvrere raskt). Denne har dog levd sitt gode liv, og velger  prøve ut en vogn jeg har hatt lyst på lenge: Duovognen Petite Cherie Heritage. Jeg har ikke testet denne enda, men den er på vei i posten. Husk også myggnetting og regntrekk til vognen (et som ikke er helt tett, men som puster!)

VOGNPOSE: Det er absolutt viktig med en god vognpose. Her bør man tenke årstid, og hvor lenge man ønsker å bruke posen. Noen poser kan brukes året rundt, hvor man bytter overtrekket på posen, mens andre er enten for varm eller for kald til motsatt årstid. Jeg har erfaringer fra flere typer, som blant annet Voksi pose med dun – som jeg synes ble for stor og klumpete, spesielt om man har en liten vogn. Risa Rosa posen testet jeg til Filip, og denne er super, men litt stiv i prisen. Til Fiola har jeg testet Petite Cherie vognpose og Nordlys bilstolpose. Disse likte jeg veldig godt, da førstnevnte kan brukes hele året fordi man kan bytte trekk (dun trekk til vinter, kun vindtrekk til varmere tider + at man kan også kun bruke halvparten av posen som feks. sitteunderlag i vognen). Denne posen kom i hus når hun begynte å bli litt eldre, men kunne absolutt vært brukt tidligere. Nordlys posen brukte vi først og fremst i bilstolen, men også i vognen til hun ble for lang (jeg hadde den minste typen). Denne gangen føres Fiolas Petite Cherie pose videre, samt at jeg har kjøpt en ny Nordlyspose i årets gråfarge (den forrige ble gitt bort til søsteren min som fikk ei jente i august).

BILSTOL: Vi har valgt å bruke samme stolt til alle barna. Så lenge stolen ikke har vært mistet i bakken, og man vet historien bak stolen, er det ikke noe i veien for at barn kan arve eller at man kan kjøpe brukt. Det viktigste av alt er at stolen og ikke minst barnet festes på riktig måte, så husk å få med bruksanvisning. Vi har En Maxi Cosi med Iso Fix base, noe som er veldig genialt. Flere stoler fås kjøpt med et adapter som kan festes på barnevognen, slik at man kan ta med seg den sovende babyen i stolen på en enkel måte. Jeg har aldri hatt dette, emn på den nye vognen vår er det en mulighet.

BILSTOLPOSE: Som nevnt i avsnittet om vognpose, har vi valgt en Nordlys bilstolpose. Disse kan kjøpes i større utgaver, slik at barnet kan bruke dem lengre. Med de to første barna hadde jeg ikke en slik pose, og det var noe jeg absolutt savnet, og valgte å kjøpe når Fiola skulle komme. Det er veldig praktisk med en god lun pose barnet kan feks løftes rett over if ra sengen. Jeg som leverer i barnehagen, synes det er helt topp at babyen kan få sove til the bitter end, og lempes rett over i en varm og god stol, for å sove videre.. Den grå posen på bildet over har jeg erfaring med fra tidligere, og synes årets modell er enda bedre enn i fjor. De lange hårene er ikke så lange, og posen kan brettes helt ut som et teppe, hvis man feks stikker innom en plass og ønsker å legge ifra seg babyen og ikke har tenkt på å ta med noe å ligge på.

BABYCALL: Vi har brukt Neonate til de to første, og vært fornøyde med den. Til Fiola fikk vi teste ut babycallen “Nabby“, og har siden den gang brukt denne daglig. Dette er en enhet som kobles opp mot telefonen. Den har lang rekkevidde med Bluetooth, 70 timers batterilevetid, verdens laveste stråling fra babycall, og ingen signalforstyrrelser. Den er superlett å ta i bruk, og man kan laste ned appen slik at at både mor, far og besteforeldre kan koble seg på den samme “nabbyen”.  (på min instagram kan du nå vinne din egen nabby. Sjekk ut:  @rachelhauan)

VUGGE: Med de to første hadde vi en gammel skuvseng som vi pleide å legge barna i når de skulle sove på stua. Med tiden har jeg fått øynene opp for flere nydelige vugger, og da Fiola kom til verden kjøpte jeg en brukt Leander vugge på finn.no. Denne gikk i arv til søsteren min som fortsatt bruker den, så denne gangen har jeg lagt min elsk på So-Ro vuggen. – så dersom noen skal selge en slik, er jeg interessert! 🙂

SENG: Det finnes mange nydelige senger. Her er det viktig å tenke på hvor lenge man ønsker at barnet skal bruke sengen. Har sengen dere velger gått i arv, er det viktig å lese litt om oppbevaring og renhold av madrass osv. Til de to første brukte vi en vugge som har vært i bruk i Robin familie i mange år, mens når det var Fiolas tur, hadde vi flyttet, og det var ikke plass på soverommet. Da endte vi opp med en Baby Dan Vugge. Denne var helt topp, og det ser ut som om at jeg går for samme denne gangen også, dersom jeg ikke finner en Stokke mini til salgs rimelig snart! Sengehimmel er ingen must, men absolutt noe som gjør sengen “tryggere” og koseligere for babyen. Skjermer også for en del lys, spesielt på sommeren, eller om man feks har lys ved sengen. Her kan man enten sy selv, eller kjøpe en som hører til sengen. Mange velger ens eng som barnet kan bruke til de skal over i juniorseng (vanlig seng), mens andre velger å bytte når barnet begynner å reise seg opp/snu seg rundt.

DYNETREKK: Dyne og Pute er et must. Her har vi valgt å ha to sett, ett til vogn/vugge og en til sengen. Her må man kjøpe nye og større etter hvert som barnet vokser. Dyne og Putetrekk er det mye fint å velge i, så her er det greit å i hvert fall ha 2 sett slik at man har et alternativ når noe må vaskes. Samme gjelder laken.

BABYNEST: Det har blitt mer og mer populært med babynest eller babyrede. Jeg har kun brukt det en gang tidligere og synes dette er en genial oppfinnelse. Vi brukte nestet både i sengen og i sofaen/vuggen. Redet gjør at barnet får det litt tettere rundt seg, og dermed føler seg ofte tryggere. Det finnes mange private som lager slike, men fås også kjøpt i kjente nettbutikker. Dette er vår erstatning for sengekant. Vi investerte i en sengekant da hun gikk over i sprinkelseng. Jeg kjøpte mitt første rede hos hjertenest, som har fine priser og nydelige rolige design på nestene sine. Mange babynest kan også brukes som en ammepute. (jeg har aldri hatt behov for en ammepute, da jeg har brukt vanlige puter som fungerer helt topp.)

 BRYSTPUMPE: For min del har jeg hatt god nytte i denne, men det hender jo også at ammingen ikke blir helt som planlagt. Derfor er det å kjøpe en kostbar brystpumpe kanskje ikke noe man MÅ ha i hus før babyen kommer, men som heller kan vurderes når barnet er født og ammingen er i gang. Man får uansett kjøpt slike pumper på døgnåpne apotek dersom nøden skulle melde seg. Jeg har testet ut manuellpumpe fra Avent, Medela elektrisk pumpe og avent elektrisk pumpe. Sistnevnte er min favoritt, og blir brukt denne gangen også. I og med at ammingen har gått greit med de første, håper jeg det denne gange også, og har utstyrt meg med kommer til å ha melken i, slik at den oppbevares godt i fryseren. Koppene er fra avent, og kan skrues rett på pumpa.

AMMEKREM: Den første ammetiden kan være tøff. Ofte har man ikke så mye melk med en gang, og brystene kan bli såre. Da er det greit å ha en krem som fungerer godt. Både Purelan og ammekremen fra Lykkelig som Liten har vært brukt her i hus, og fungerer godt. Dersom man skulle bli veldig sår, anbefaler jeg å kjøpe brystskjold. Disse kan brukes mellom ammingen slik at man får luft inn, og disse kan brukes under amming (er flere str).

GULPEKLUTER: Det er greit å ha noen før babyen kommer, men se an om du får en gulpebaby eller ikke. Jeg har behøvd en hel drøss av disse, mens andre trenger knapt en pakke på rullering. .

STELLEBORD/STELLEMATTE: Vår første baby fikk stellebord, men som vi raskt byttet ut med kun en matte på gulvet. Jeg er lav, og personlig følte jeg at jeg fikk mindre kontroll med babyen på stellebordet. Alternativet vårt har vært å legge en stellematte på gulvet, og ha noen kurver under baderoms innredningen til bleier og diverse ting man trenger på badet til babyen. Plassbesparende og mye sikrere enn å ha en baby på stellebord!

SMUKK: Mange jordmødre og sykehuspersonell forteller deg at du ikke bør begynne med smukk så tidlig. Jeg hørte på hva de sa, men når ungene hadde ligget lenge nok til puppen, puttet jeg i smukk for å forhindre at jeg ble sår. Dette har fungert helt topp med alle mine tre, så smukken blir med på sykehuset denne gangen også! Husk å kjøpe de minste smukkene, og tenk over at dersom din baby ikke tar smukk til å begynne med, så er det menge typer å velge mellom. Våre unger har likt MAM sine smukker best, noe som vil si at vi også kjøpe MAM tåteflasker når vi skulle prøve med det. Her er babyer forskjellige, så man må bare prøve seg frem – ergo, ikke kjøp inn alt av slikt utstyr før man har prøvd hva barnet vil ha.

VIPPESTOL: Dette er ikke noe du trenger fra dag 1, men noe som mange velger å ønske seg til feks kommende besteforeldre fordi det er en kostbar investering. Det er absolutt noe man får bruk for når babyen begynner å bli litt eldre. Vi synes av Baby Björn sin vippestol er den beste, og har hatt denne til alle våre tre.

BÆRESELE/BÆRESJAL: Vi har testet ut Ergo Baby + Ergo Baby 360 og Baby Björn sine bæreseler. Jeg synes den desidert beste er den vanlige Ergo Baby bæreselen som vist på bildet over. Nyfødtinnlegget er for mange en utfordring, men HER ser dere en video av hvordan det gjøres (ca 1 min ut i videoen). Bæresjal har jeg ingen erfaring med.

STELLEUNDERLAG: Et stelleunderlag er noe som er praktisk og hygienisk å ha. Man skifter ofte i feks senga, og da er det greit å ha noe å legge under i tilfelle det skulle skje et uhell. Stelleunderlagene fra feks Newbie er superfine og har et plastunderlag slik at eventuelle uhell ikke trekker gjennom. Disse er et must i stelleveska!

LEKEMATTE: Er absolutt ikke noe som er nødvendig. Spesielt ikke i den første tiden. Vi har alltid brukt noe av det vi har dersom babyen skal ligge på gulvet. Når Fiola ble rundt 6 mnd, fikk hun lekematte av besteforeldrene sine. Det som er viktig med lekematter er at dere sjekker om de er giftfri. Barna spiser, biter og sikler på matten, så det er viktig at den er beregnet for små barn. XXL har slike matter til en rimelig pris.

LEKEGRIND/BABYGYM: Er heller ikke noe man MÅ ha i begynnelsen. Vi har ikke hatt lekegrind til noen av våre tre første, men vurderer det nå som vi har så mange små. .  Her må man vurdere plassen og hvor mye det eventuelt vil bli brukt. Babygym derimot har alle hatt, og er noe som er veldig greit når babyen skal stimuleres mer for slik type lek. Ikke noe man trenger med en gang.


BABYKLÆR: Årstid påvirker valg av klær til babyen. Mot vinter trenger babyen litt mer ull og varme klær, mens på sommeren er det kortermet og lette klær som gjelder.  Det er vanskelig å si hvor mye man skal kjøpe av alt og i hvilke størrelser. Babyer er forskjellige, så her kommer MIN liste over antall “needs” til årstiden vi går inn i (vinter). Her er det tatt i betraktning at man butikkene faktisk er åpne 6 dager i uken, og at det er fult mulig å kjøpe klær når barnet har kommet for å slippe å “bomme” på størrelsen. Jeg har blitt veldig fan av heldresser til de små. Det er behagelig for barnet, og veldig praktisk for oss som foreldre. Av erfaring blir ting med hette ofte klumpete i vognposen, dresser med trykk knapper eller glidelås er å foretrekke, og bodyer med åpning i siden er for mange en stor fordel.

BODY: 2 stk i str 50, 2 st str 56 + 1 stk i ull str 50

STRØMPEBUKSE/SOKKER: 2 stk vanlige + 1 stk ull, 3 par sokker + 1 ull

BUKSER/UNDERDELER: 2 bukser + 1 ulltights

GENSER/JAKKE: 1 genser, 1 jakke, 1 ullgenser/strikkaplagg

HELDRESS: 2 heldresser (jumpsuit/joggedress) + 1-2 heldresser (fleece/ull/vindtett)

PYSJAMAS: 3 pysjamas

LUE/VOTTER: 1 innelue + 1-2 uteluer (en med hals og en ull lue), 1 par innevotter + 1 par utevotter uten tommel.

TEPPER: 1-2 tepper for å ha i vogn, bilstol, på sofaen, etc.

KOSEBAMSE: 1 stk + 1 evt med lyd i

Her er generell oversikt over størelser til barn:

50 cm: Nyfødt
56 cm: 0?2 måneder
62 cm: 2?4 måneder
68 cm: 4?6 måneder
74 cm: 6?9 måneder
80 cm: 9?12 måneder
86 cm: 12?18 måneder
92 cm: 18?24 måneder
98 cm: 24?36 måneder

 STELLEPRODUKTER: Til en nyfødte er det anbefalt å kun bruke vann, og eventuelt litt olje i vannet, så alle produkter er ikke like aktuelle den første tiden. Jeg kommer til å bruke produktene fra Rema 1000 fordi de er gode produkter som koster lite. Av erfaring er de like gode som de man kjøper på apoteket. Bleier må man ha, og her må man føle seg frem på hvilke man liker best. Jeg har brukt pampers fra nyfødt, for så å gå over til Rema 1000 bleier. Det finnes også mange ulike kremer man kan kjøpe, som man nødvendigvis ikke trenger til å begynne med. Her er blant annet inotynol og bepanthen noe som finnes i vårt skap. Her kan også ammekremen Purelan nevnt lengre opp i innlegget brukes til andre ting. Kuldekrem er også greit å ha etter hvert.

BADEBALJE: en slik har vi aldri hatt, men pga bred kran på badet, ser jeg at dette kan være en praktisk sak for oss. Ikke spesielt dyr heller (mellom 69 – 99 kr) så det tar vi oss råd til.

TERMOMETER/DIVERSE: febermåler er greit å ha dersom det allerede ikke finnes i hus. På apoteket får man kjøpt “poser” for å ha utenpå termometeret for hygieniske årsaker. Avbildet febermåler er testvinner av digitale febermålere (Braun High Speed). Neglesaks er greit å ha, da neglene til babyen vokser veldig fort. Ellers finnes det mange smarte ting å kjøpe, men som jeg ikke ser på som helt nødvendige. Se an situasjonene og dine og babyens behov.

 

Håper at denne listen var til hjelp for noen, så ønsker jeg dere lykke til på veien mot nybakte foreldre!

Juleantrekk til søte små jenter

Jul og festligheter nærmer seg med stormskritt, og ofte har barna vokst ut av fjorårets finstas. Butikkene bugner nå av paljetter og glitter, og det er vanskelig å bestemme seg for hva man skal velge. Jeg prøver å tenke fornuftig, og at jeg bør kjøpe noe som barna kan bruke flere ganger, og ikke bare i jula. Dersom man har flere barn, er det jo også litt stas å kunne matche antrekkene, spesielt når det kommer til julekort og bildegaver. I år har jeg valgt en farge som kan brukes ved flere anledninger, ikke bare rundt jul, og er foreløpig veldig fornøyd med valg av sammensetninger. (jeg har kjøpt fra over alt, og endt opp på mint og gull farger til jentene, og blått/gull til Filip).

I dag kommer litt inspirasjon til deg som har jenter i hus. . . Varene er plukket i hovedsak fra “vanlige” butikker, med vanlige priser.

1,2,3,4:Zara, 5: Lindex, 6:HM, 7: Name It, 8:Little Pices, 9/10:HM, 11:Lindex, 12,13,14,15,16: HM, 17:Name It, 18: Lindex, 19:Name It, 20:Little Mountains, 21:Cubus

1: Lindex, 2/3: HM, 4/5: Zara, 6:Name It, 7:Lindex, 8/9:HM, 10:Lindex, 11:Kappahl, 12:HM, 13/14:Name It, 15:zara, 16:Kappahl, 17/18:Name It, 19/20:Lindex, 21:Little Mountains, 22:Cubus, 23:HM, 24:Cubus, 25:Name it

God Søndag!

Noen dager fyller energilagrene mer enn andre. Noen dager får meg til å smile litt ekstra, og gjør at jeg har litt bedre samvittighet enn andre dager. Når det kommer til helga, er det de dagene vi tar oss tid til å ikke gjøre noe spesielt, som er de dagene vi får mest ut av. De dagene vi ikke har planlagt noe, og tar ting som dem kommer, er ofte de dagene vi gjør mest. Som for eksempel i dag har vi i grunn ikke gjort noe, men likevel bakt både polarbrød og brød til barnas matpakker til kommende uke, vi har vært på tur med både refleksvest og lommelykt, vi har bygget noen reoler i kjelleren, badet i badekaret med diskolys og partystemning, sett en barnefilm og spist en restekomponert middag til barne-tv. Vi har også ordnet med bilder til bilen vi skal selge, lekt med leire, tegnet og andre småsyssler i huset. .

Bildene under er ifra forrige søndag, og absolutt en helg hvor både store og små koste seg. .

 

Jentene leter etter smådyr som har gjemt seg.. 😛

. . og mens mormor og morfar rydder i garasjen, finner vi mye morsomt å leke med. Her er det golfballer som blir brukt til puslespill på et kumlokk..

Perfekt tidsfordriv…!

…og med noen gamle gilde esker og en fotball, ble det om å gjøre å kaste ballen i eska!

…det enkle er ofte det beste – så da ble det akebrettkjøring i esker. Barna elsket selvfølgelig denne aktiviteten!


Etter en fin og innholdsrik helg, med min egen 29 årsdag på fredag, etterfulgt av en deilig familie frihelg ,har vi ladet batterier og er klare for kommende uke. Nå skal beina legges høyt og siste strikkeprosjekt finnes frem, samtidig som Robin har valgt søndagsunderholdningen. Det kom kanskje ikke som et sjokk at valget falt på fotball…

God Søndag

 

 

Øvelse gjør mester!

Det er veldig greit med mine små modeller når man tester ut funksjoner på kamera. Jeg har så lyst til å lære meg alt mye bedre, men føler liksom ikke jeg har helt tid til det… – men at likevel bør prioritere det fordi jeg bruker kamera såpas mye. . Fotograferer som regel med manuelle innstillinger, men det er en kunst å bli god til å gjøre det godt nok. Jeg synes lyset er så vanskelig! !


Fiola Sofie prøver å ta instrukser fra mammsen.. ikke så lett å skjønne seg på denne små-sprø dama bak kamera… Filip derimot har forstått at det er bare noen glimt som skal til, så er vi ferdige. Denne dagen var det testing av lys til julefoto som var på planen… Jeg klarer ikke å bli enig med meg selv hvordan eller hvor jeg skal gjøre det… Så det er nok fult mulig at vi ender opp hos Titt Melhuus som har tatt julekortbildene våre i de siste årene!


Lilja er også en dreven modell, og har begynt å “pose” på egenhånd. Vi bli enig om “x antall knips”, og vips så er seansen over..

Filip er i fyr og flamme som vanlig, og leker julenisse.

Det er noe han gjør gjennom hele året, og er ekstremt opptatt av julenissen 😛


Liljas kjole er ifra Gro Company og er kjøpt hos minlilleskatt.no (tror dessverre de er tomme for denne)

Jeg har søkt over alt etter inspirasjon til julekortbilder, og klarer ikke å bli enig med meg selv hva det er jeg egentlig er ute etter. . . så tiden vil vise hva vi ender opp med. Per i dag er juleantrekkene ferdige, og jeg gleder meg til barna skal få finstasen på.

Ha en fin lørdagskveld

Klem Rachel

 

Barneklær: smaaungene.no

Dagens tips kommer fra barnebutikken smaaungene.no. De forhandler merker som blant annet Lille Lam, Hust & Claire, Woolba, Kivat, Lilleba, Joha, Molo, MP, Småfolk, mfl er har absolutt mange godbiter i nettbutikken. 

Med årene har det blitt flere og flere småbarn det skal handles julegaver til, og med noen prosenter her og der, føler jeg plutselig at det ligger litt mer i gavene enn kanskje summer var tenkt i utgangspunktet.

Her er noen av mine jentefavoritter hos smaaungene.no

…og guttefavoritter

De fleste av disse merkene er jo kjente, men dersom du ikke har prøvd Hust & Claire sine bambus klær anbefaler jeg deg å prøve disse. De er magisk gode, og har supergod kvalitet. Jeg er også storfan av FUB gensrene. De er kjempefine i passform og har god kvalitet. De tåler mange vask, og kan brukes både til fint og hverdags.