Svangerskap: Utstyrsliste

Å vite akkurat hva man trenger å handle inn før babyen kommer er ikke så lett. Enda vanskeligere er det å bestemme seg for hva man vil ha, hvilket merke og hvilken farge. Det kan være en kostbar affære å gå til anskaffelse av alt som trengs, så her er det lurt å skille mellom hva man absolutt må ha, og hva som kanskje ikke er så nødvendig. Hva trenger man som nybakt mamma, og er det nødvendig med alt som står skrevet på de utallige listene man finner på nett?

Som rugende snart firebarnsmamma skulle man tro at utstyret var i boks, men fordi vi i grunn var ferdige med småbarn da Fiola ble født, har vi kvittet oss med det meste, og føler at vi begynner på nytt når det kommer til både utstyr og klær. Det fine med prosessen denne gangen er at jeg vet mer hva jeg vil ha, hva jeg kommer til å bruke, og hva som i grunn ikke har vært så nødvendig hos oss. Så ut ifra mine erfaringer med typer/merker/modeller, har jeg kommet frem til produkter, utstyr og plagg jeg ønsker til denne krabaten, og som jeg føler at vi trenger. Jeg har også tatt med noen “needs” til mammsen som jeg regner med er i hus innen fødebaggen skal pakkes. Fødebaggen er et annet kapittel, så den kan vi snakke om når tiden nærmer seg.

MINI`s UTSTYRSLISTE:

VOGN: Det er utallige vogner å velge mellom. Her er det viktig at man går etter hvilke behov man har, hvor stor plass man har i bilen, hvor man bor, om man ønsker kombivogn eller duovogn, skal den ha tre eller fire hjul, om vognens høyde kan stilles inn til deres høyde (dersom du for eksempel er lav), eller skal den ha lufthjul eller punkteringsfrie hjul? Sjekk hvor langt frem solskjermingen på baggdelen går, og er det viktig for dere at vognen kan kombineres med et bilstoladapter, slik at dere kan klikke en bilstol direkte på vognen? Jeg har hatt Emmaljunga til de to første og Brio Happy til Fiola. Førstnevnte var en fin vogn, men tung. Denne ble solgt etter Filip, og da Fiola kom kjøpte jeg en brukt vogn fra en venninne. Denne har også vært god, men tung å ha med seg feks på kjøpesenter (vanskelig å manøvrere raskt). Denne har dog levd sitt gode liv, og velger  prøve ut en vogn jeg har hatt lyst på lenge: Duovognen Petite Cherie Heritage. Jeg har ikke testet denne enda, men den er på vei i posten. Husk også myggnetting og regntrekk til vognen (et som ikke er helt tett, men som puster!)

VOGNPOSE: Det er absolutt viktig med en god vognpose. Her bør man tenke årstid, og hvor lenge man ønsker å bruke posen. Noen poser kan brukes året rundt, hvor man bytter overtrekket på posen, mens andre er enten for varm eller for kald til motsatt årstid. Jeg har erfaringer fra flere typer, som blant annet Voksi pose med dun – som jeg synes ble for stor og klumpete, spesielt om man har en liten vogn. Risa Rosa posen testet jeg til Filip, og denne er super, men litt stiv i prisen. Til Fiola har jeg testet Petite Cherie vognpose og Nordlys bilstolpose. Disse likte jeg veldig godt, da førstnevnte kan brukes hele året fordi man kan bytte trekk (dun trekk til vinter, kun vindtrekk til varmere tider + at man kan også kun bruke halvparten av posen som feks. sitteunderlag i vognen). Denne posen kom i hus når hun begynte å bli litt eldre, men kunne absolutt vært brukt tidligere. Nordlys posen brukte vi først og fremst i bilstolen, men også i vognen til hun ble for lang (jeg hadde den minste typen). Denne gangen føres Fiolas Petite Cherie pose videre, samt at jeg har kjøpt en ny Nordlyspose i årets gråfarge (den forrige ble gitt bort til søsteren min som fikk ei jente i august).

BILSTOL: Vi har valgt å bruke samme stolt til alle barna. Så lenge stolen ikke har vært mistet i bakken, og man vet historien bak stolen, er det ikke noe i veien for at barn kan arve eller at man kan kjøpe brukt. Det viktigste av alt er at stolen og ikke minst barnet festes på riktig måte, så husk å få med bruksanvisning. Vi har En Maxi Cosi med Iso Fix base, noe som er veldig genialt. Flere stoler fås kjøpt med et adapter som kan festes på barnevognen, slik at man kan ta med seg den sovende babyen i stolen på en enkel måte. Jeg har aldri hatt dette, emn på den nye vognen vår er det en mulighet.

BILSTOLPOSE: Som nevnt i avsnittet om vognpose, har vi valgt en Nordlys bilstolpose. Disse kan kjøpes i større utgaver, slik at barnet kan bruke dem lengre. Med de to første barna hadde jeg ikke en slik pose, og det var noe jeg absolutt savnet, og valgte å kjøpe når Fiola skulle komme. Det er veldig praktisk med en god lun pose barnet kan feks løftes rett over if ra sengen. Jeg som leverer i barnehagen, synes det er helt topp at babyen kan få sove til the bitter end, og lempes rett over i en varm og god stol, for å sove videre.. Den grå posen på bildet over har jeg erfaring med fra tidligere, og synes årets modell er enda bedre enn i fjor. De lange hårene er ikke så lange, og posen kan brettes helt ut som et teppe, hvis man feks stikker innom en plass og ønsker å legge ifra seg babyen og ikke har tenkt på å ta med noe å ligge på.

BABYCALL: Vi har brukt Neonate til de to første, og vært fornøyde med den. Til Fiola fikk vi teste ut babycallen “Nabby“, og har siden den gang brukt denne daglig. Dette er en enhet som kobles opp mot telefonen. Den har lang rekkevidde med Bluetooth, 70 timers batterilevetid, verdens laveste stråling fra babycall, og ingen signalforstyrrelser. Den er superlett å ta i bruk, og man kan laste ned appen slik at at både mor, far og besteforeldre kan koble seg på den samme “nabbyen”.  (på min instagram kan du nå vinne din egen nabby. Sjekk ut:  @rachelhauan)

VUGGE: Med de to første hadde vi en gammel skuvseng som vi pleide å legge barna i når de skulle sove på stua. Med tiden har jeg fått øynene opp for flere nydelige vugger, og da Fiola kom til verden kjøpte jeg en brukt Leander vugge på finn.no. Denne gikk i arv til søsteren min som fortsatt bruker den, så denne gangen har jeg lagt min elsk på So-Ro vuggen. – så dersom noen skal selge en slik, er jeg interessert! 🙂

SENG: Det finnes mange nydelige senger. Her er det viktig å tenke på hvor lenge man ønsker at barnet skal bruke sengen. Har sengen dere velger gått i arv, er det viktig å lese litt om oppbevaring og renhold av madrass osv. Til de to første brukte vi en vugge som har vært i bruk i Robin familie i mange år, mens når det var Fiolas tur, hadde vi flyttet, og det var ikke plass på soverommet. Da endte vi opp med en Baby Dan Vugge. Denne var helt topp, og det ser ut som om at jeg går for samme denne gangen også, dersom jeg ikke finner en Stokke mini til salgs rimelig snart! Sengehimmel er ingen must, men absolutt noe som gjør sengen “tryggere” og koseligere for babyen. Skjermer også for en del lys, spesielt på sommeren, eller om man feks har lys ved sengen. Her kan man enten sy selv, eller kjøpe en som hører til sengen. Mange velger ens eng som barnet kan bruke til de skal over i juniorseng (vanlig seng), mens andre velger å bytte når barnet begynner å reise seg opp/snu seg rundt.

DYNETREKK: Dyne og Pute er et must. Her har vi valgt å ha to sett, ett til vogn/vugge og en til sengen. Her må man kjøpe nye og større etter hvert som barnet vokser. Dyne og Putetrekk er det mye fint å velge i, så her er det greit å i hvert fall ha 2 sett slik at man har et alternativ når noe må vaskes. Samme gjelder laken.

BABYNEST: Det har blitt mer og mer populært med babynest eller babyrede. Jeg har kun brukt det en gang tidligere og synes dette er en genial oppfinnelse. Vi brukte nestet både i sengen og i sofaen/vuggen. Redet gjør at barnet får det litt tettere rundt seg, og dermed føler seg ofte tryggere. Det finnes mange private som lager slike, men fås også kjøpt i kjente nettbutikker. Dette er vår erstatning for sengekant. Vi investerte i en sengekant da hun gikk over i sprinkelseng. Jeg kjøpte mitt første rede hos hjertenest, som har fine priser og nydelige rolige design på nestene sine. Mange babynest kan også brukes som en ammepute. (jeg har aldri hatt behov for en ammepute, da jeg har brukt vanlige puter som fungerer helt topp.)

 BRYSTPUMPE: For min del har jeg hatt god nytte i denne, men det hender jo også at ammingen ikke blir helt som planlagt. Derfor er det å kjøpe en kostbar brystpumpe kanskje ikke noe man MÅ ha i hus før babyen kommer, men som heller kan vurderes når barnet er født og ammingen er i gang. Man får uansett kjøpt slike pumper på døgnåpne apotek dersom nøden skulle melde seg. Jeg har testet ut manuellpumpe fra Avent, Medela elektrisk pumpe og avent elektrisk pumpe. Sistnevnte er min favoritt, og blir brukt denne gangen også. I og med at ammingen har gått greit med de første, håper jeg det denne gange også, og har utstyrt meg med kommer til å ha melken i, slik at den oppbevares godt i fryseren. Koppene er fra avent, og kan skrues rett på pumpa.

AMMEKREM: Den første ammetiden kan være tøff. Ofte har man ikke så mye melk med en gang, og brystene kan bli såre. Da er det greit å ha en krem som fungerer godt. Både Purelan og ammekremen fra Lykkelig som Liten har vært brukt her i hus, og fungerer godt. Dersom man skulle bli veldig sår, anbefaler jeg å kjøpe brystskjold. Disse kan brukes mellom ammingen slik at man får luft inn, og disse kan brukes under amming (er flere str).

GULPEKLUTER: Det er greit å ha noen før babyen kommer, men se an om du får en gulpebaby eller ikke. Jeg har behøvd en hel drøss av disse, mens andre trenger knapt en pakke på rullering. .

STELLEBORD/STELLEMATTE: Vår første baby fikk stellebord, men som vi raskt byttet ut med kun en matte på gulvet. Jeg er lav, og personlig følte jeg at jeg fikk mindre kontroll med babyen på stellebordet. Alternativet vårt har vært å legge en stellematte på gulvet, og ha noen kurver under baderoms innredningen til bleier og diverse ting man trenger på badet til babyen. Plassbesparende og mye sikrere enn å ha en baby på stellebord!

SMUKK: Mange jordmødre og sykehuspersonell forteller deg at du ikke bør begynne med smukk så tidlig. Jeg hørte på hva de sa, men når ungene hadde ligget lenge nok til puppen, puttet jeg i smukk for å forhindre at jeg ble sår. Dette har fungert helt topp med alle mine tre, så smukken blir med på sykehuset denne gangen også! Husk å kjøpe de minste smukkene, og tenk over at dersom din baby ikke tar smukk til å begynne med, så er det menge typer å velge mellom. Våre unger har likt MAM sine smukker best, noe som vil si at vi også kjøpe MAM tåteflasker når vi skulle prøve med det. Her er babyer forskjellige, så man må bare prøve seg frem – ergo, ikke kjøp inn alt av slikt utstyr før man har prøvd hva barnet vil ha.

VIPPESTOL: Dette er ikke noe du trenger fra dag 1, men noe som mange velger å ønske seg til feks kommende besteforeldre fordi det er en kostbar investering. Det er absolutt noe man får bruk for når babyen begynner å bli litt eldre. Vi synes av Baby Björn sin vippestol er den beste, og har hatt denne til alle våre tre.

BÆRESELE/BÆRESJAL: Vi har testet ut Ergo Baby + Ergo Baby 360 og Baby Björn sine bæreseler. Jeg synes den desidert beste er den vanlige Ergo Baby bæreselen som vist på bildet over. Nyfødtinnlegget er for mange en utfordring, men HER ser dere en video av hvordan det gjøres (ca 1 min ut i videoen). Bæresjal har jeg ingen erfaring med.

STELLEUNDERLAG: Et stelleunderlag er noe som er praktisk og hygienisk å ha. Man skifter ofte i feks senga, og da er det greit å ha noe å legge under i tilfelle det skulle skje et uhell. Stelleunderlagene fra feks Newbie er superfine og har et plastunderlag slik at eventuelle uhell ikke trekker gjennom. Disse er et must i stelleveska!

LEKEMATTE: Er absolutt ikke noe som er nødvendig. Spesielt ikke i den første tiden. Vi har alltid brukt noe av det vi har dersom babyen skal ligge på gulvet. Når Fiola ble rundt 6 mnd, fikk hun lekematte av besteforeldrene sine. Det som er viktig med lekematter er at dere sjekker om de er giftfri. Barna spiser, biter og sikler på matten, så det er viktig at den er beregnet for små barn. XXL har slike matter til en rimelig pris.

LEKEGRIND/BABYGYM: Er heller ikke noe man MÅ ha i begynnelsen. Vi har ikke hatt lekegrind til noen av våre tre første, men vurderer det nå som vi har så mange små. .  Her må man vurdere plassen og hvor mye det eventuelt vil bli brukt. Babygym derimot har alle hatt, og er noe som er veldig greit når babyen skal stimuleres mer for slik type lek. Ikke noe man trenger med en gang.


BABYKLÆR: Årstid påvirker valg av klær til babyen. Mot vinter trenger babyen litt mer ull og varme klær, mens på sommeren er det kortermet og lette klær som gjelder.  Det er vanskelig å si hvor mye man skal kjøpe av alt og i hvilke størrelser. Babyer er forskjellige, så her kommer MIN liste over antall “needs” til årstiden vi går inn i (vinter). Her er det tatt i betraktning at man butikkene faktisk er åpne 6 dager i uken, og at det er fult mulig å kjøpe klær når barnet har kommet for å slippe å “bomme” på størrelsen. Jeg har blitt veldig fan av heldresser til de små. Det er behagelig for barnet, og veldig praktisk for oss som foreldre. Av erfaring blir ting med hette ofte klumpete i vognposen, dresser med trykk knapper eller glidelås er å foretrekke, og bodyer med åpning i siden er for mange en stor fordel.

BODY: 2 stk i str 50, 2 st str 56 + 1 stk i ull str 50

STRØMPEBUKSE/SOKKER: 2 stk vanlige + 1 stk ull, 3 par sokker + 1 ull

BUKSER/UNDERDELER: 2 bukser + 1 ulltights

GENSER/JAKKE: 1 genser, 1 jakke, 1 ullgenser/strikkaplagg

HELDRESS: 2 heldresser (jumpsuit/joggedress) + 1-2 heldresser (fleece/ull/vindtett)

PYSJAMAS: 3 pysjamas

LUE/VOTTER: 1 innelue + 1-2 uteluer (en med hals og en ull lue), 1 par innevotter + 1 par utevotter uten tommel.

TEPPER: 1-2 tepper for å ha i vogn, bilstol, på sofaen, etc.

KOSEBAMSE: 1 stk + 1 evt med lyd i

Her er generell oversikt over størelser til barn:

50 cm: Nyfødt
56 cm: 0?2 måneder
62 cm: 2?4 måneder
68 cm: 4?6 måneder
74 cm: 6?9 måneder
80 cm: 9?12 måneder
86 cm: 12?18 måneder
92 cm: 18?24 måneder
98 cm: 24?36 måneder

 STELLEPRODUKTER: Til en nyfødte er det anbefalt å kun bruke vann, og eventuelt litt olje i vannet, så alle produkter er ikke like aktuelle den første tiden. Jeg kommer til å bruke produktene fra Rema 1000 fordi de er gode produkter som koster lite. Av erfaring er de like gode som de man kjøper på apoteket. Bleier må man ha, og her må man føle seg frem på hvilke man liker best. Jeg har brukt pampers fra nyfødt, for så å gå over til Rema 1000 bleier. Det finnes også mange ulike kremer man kan kjøpe, som man nødvendigvis ikke trenger til å begynne med. Her er blant annet inotynol og bepanthen noe som finnes i vårt skap. Her kan også ammekremen Purelan nevnt lengre opp i innlegget brukes til andre ting. Kuldekrem er også greit å ha etter hvert.

BADEBALJE: en slik har vi aldri hatt, men pga bred kran på badet, ser jeg at dette kan være en praktisk sak for oss. Ikke spesielt dyr heller (mellom 69 – 99 kr) så det tar vi oss råd til.

TERMOMETER/DIVERSE: febermåler er greit å ha dersom det allerede ikke finnes i hus. På apoteket får man kjøpt “poser” for å ha utenpå termometeret for hygieniske årsaker. Avbildet febermåler er testvinner av digitale febermålere (Braun High Speed). Neglesaks er greit å ha, da neglene til babyen vokser veldig fort. Ellers finnes det mange smarte ting å kjøpe, men som jeg ikke ser på som helt nødvendige. Se an situasjonene og dine og babyens behov.

 

Håper at denne listen var til hjelp for noen, så ønsker jeg dere lykke til på veien mot nybakte foreldre!

3 kommentarer

    1. Veldig grei liste :)! Kan anbefale å bruke elastisk bæresjal før man går over til bæresele. Jeg opplevde at ungen likte ikke det nyfødtinnlegget, så i begynnelsen var det best med sjal. Men fra 4mnd så var det helt supert å gå over til bæresele 🙂

    2. Hvis dere ikke har bestemt dere for dette enda, kan jeg virkelig anbefale stellematten fra StellaBaby, med vegger rundt, den er helt genial:) Vi har lagt vekk vår nå som hun er blitt for lang for den, så det er nå bare å si fra hvis dere trenger en billig:)

    3. Venter min første like etter deg, så kjekt å få en liste fra en erfaren mor å sammenligne med. Ser jeg har truffet ganske godt med lista mi 🙂
      Vi mangler en god del enda, men satser på å finne litt på salg før og etter jul 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg