Minimalt matbudsjett

Det er snart en ny måned, og September står for tur. Denne måneden har barna og jeg bestemt oss for å bruke minimalt med penger på mat og unødvendige ting, for så å kunne spare disse pengene til en ferie frem i tid. Nå er det slik at jeg til vanlig er ganske så bevist på hvilke innkjøp jeg foretar, men denne måneden er også barna med på laget, og da blir det spennende å se hva vi får til sammen.

Denne måneden skal det også feire bursdag til både Fiola og Filip..!

Vi er en familie på fem, hvor jeg i løpet av en måned, der jeg har barn 2 av 4 uker, bruker rundt 6000kr på mat, drikke, husholdningsartikler, og feks gaver til bursdager. Denne måneden er målet å bruke minst mulig penger, samtidig som vi også skal kose oss og ha sunne og gode måltider.

På forhånd har vi vært flink til å fryse ned rester fra tidligere, samt at det krever en liten dose planlegging. Kjøleskapet er ikke stappfullt når vi entrer september, men vi har en start. Vi har ikke gjort storinnkjøp i forkant, men holdt oss på et vanlig nivå.

Og hvilket mål har vi satt oss? JO, vi ønsker å ikke bruke mer enn 500kr i uka. Det vil si at totalt i september skal vi max bruke 2000kr, og kan spare 4000kr til ferie. Inne i disse 500kr ligger det også ukelønn til barna, som til sammen utgjør 240 kr uka (kun to uker). Det vil si at vi har 1520 kr å bruke på en måned.

Hvordan skal vi klare det?

FÅ OVERSIKT:
Det første jeg gjør før jeg skal kjøpe inn til ei ny uke, er å få en oversikt over hva vi har i kjøleskapet, hva jeg har fryst ned, og hvilke tørre varer jeg har i skuffen. Her klarer jeg ofte å kokkelere sammen mange middager, og kun det man absolutt behøver blir skrevet opp på handlelista.

PLANLEGG:
Lag en plan på hva man skal ha til middag når, og putt det inn i en kalender sammen med aktiviteter som skjer samme uke. Da er det enklere å se hvilken middag som passer til de travle dagene, og når man kanskje må forberede litt på forhånd. Bruk varene man har fra før, og lag en middagsplan som inneholder mye av det man allerede har i huset. Her er et godt tips å sjekke butikkens tilbuds avis, for å få med seg smarte kjøp. Rema 1000 kundeavis for neste uke legges på nett kl 19 hver søndag. Sjekk ut neste ukes tilbuds avis HER

Stick to the plan!:
En vesentlig del med det å skulle klare å holde budsjettet, er å holde seg til den faktiske planen. Kjøpe inn det man trenger i en og samme runde. Noen ganger må man handle feks melk og brød oftere, men da bør dette stå på den opprinnelige handle planen. Sjekk om det er noe i billigdisken hos din lokale matbutikk som allerede står på handlelista, og vurder hva du ønsker å bruke pengene på. Sjekk kilo pris på feks ost, kjøttkaker, mais hermetikk, skinke osv. Her er det kroner å spare hvis man har kontroll på hvor mye man egentlig trenger.

Et tips er også å sjekke Rema 1000 “Æ” appen for å se om du har noen tilbud som er lur å benytte seg av. her får du ofte personlige tilbud som er tatt ut ifra de tingene du handler til vanlig. Samt at man alltid har 10 % på alt av frukt og grønt, og 10 % av de 10 tingene du handler mest. Her er det lurt å sjekke lista FØR man skal handle, da man kan bytte ut favoritter og få dem på lista si før man handler. Kanskje skal man ikke ha kjøttdeig denne uka, da kan man bytte den ut med feks noe annet man trenger som man kjøper ofte.

Det lille ekstra:
Som kjøpmann i Rema 1000 har jo også vi større tilgang på mat som går ut på dato frukt som har fått trykkskader, varer som er ødelagte, osv. Her har vi i den siste tiden vært veldig flinke på å ta med oss slike varer hjem, og det vil vi også være i denne perioden. På denne måten er det nok urettferdig og kanskje vanskelig for andre å klare samme budsjett, så her må man være realistiske ut ifra sitt daglige behov, hvilke ressurser man har osv.

Her er et eksempel på hva man kan lage til feks matpakken, om man skal på tur, eller ungene har det travelt før trening. En pakke med 20 pølser får du til rundt 20 kr på Rema 1000. Deigen er alget av mel, vann, litt olje og litt salt.

Jeg er superklar, og spent på ukene som kommer. Vi vil holde dere oppdaterte på hvordan det går i prosessen, samt komme med middagstips, matpakketips og andre lure ideer vi får. Still oss gjerne spørsmål eller kom med tips . 

Påfyll i hverdagen..

Jeg gnir meg i øynene og strekker meg etter telefonen. Lyset har så smått begynt å smyge seg inn på soverommet, og ut ifra trøttheten, er ikke klokken mer enn når hanen galer. Det er såvidt jeg skimter tallene fra klokka gjennom det halvåpne øyet mitt, og om det er flasken med rødvin som utgjør et duggete syn, eller rett og slett at det er tidlig, er vanskelig å si. Det gikk et lykkelig sukk i meg da det gikk opp for meg at det var lørdag, og at jeg fortsatt kunne legge meg med hodet trykt ned i puta, og nyte noen minutter til.

Helgene uten barn er annerledes. Jeg har rom for å gjøre det jeg selv vil, og finne på ting jeg kanskje ikke har tid til ellers. Men likevel er det rart å sitte ved kjøkkenbordet alene for å spise frokost, uten en eneste lyd i huset. Noen ganger kan stillheten være god, men ikke når det blir for mye av den. Jeg liker å ha folk rundt meg, samtidig som jeg liker å ha tid til å sortere tanker, reflektere, planlegge og lade batteriene. Med tiden har jeg funnet ut at jeg trenger en god porsjon sosialisering sammen med litt egen tid, før mamma Rachel er fulladet, og klar for nye eventyr og sprell.. Tålmodighets boksen fylles opp, og når de kommer løpende imot meg, er jeg mamma 110% igjen.

Hverdagen uten barn fylles med jobb på dagtid, og ofte en tur på ettermiddagen, før jeg kanskje besøker noen eller får besøk på kveldstid. Inn i mellom klarer jeg å sette meg ned med en serie, en god bok, eller et nytt strikkeprosjekt, men liker oftest at det skjer noe eller at jeg har noen å være med. Heldigvis for meg har jeg søsteren min like ved, og da er det lett å trippe over i joggedressen, med et glass rødvin, for å løse verdensproblem. Både store og små..!

På onsdag var jeg med Linn, ei venninne fra Videregående.

Vi koste oss på Olivia på Solsiden, og tok livet helt med ro! En liten påfyll i hverdagen har vi godt av!

Se Meg!

Du har blitt så stor. Tiden gikk plutselig så fort, og noen ganger glemmer jeg at du egentlig ikke har blitt så mye eldre, bare klokere, flinkere og mer selvstendig. Du har vokst deg til å bli en liten utgave av meg selv. Du har blitt en ressurs, og jeg kan se det på deg at du liker å være stor. Men noen ganger tar jeg meg i det. Jeg må la deg få være liten også. . .

Tre av fire barn går nå på skolen, og ofte klarer de to største det meste selv. Selvfølgelig synes de det er godt å få hjelp, men i bunn og grunn er regelen at de skal klare seg selv. Da snakker jeg om det å finne frem klær, lage seg matpakke, ta ut av sekken sin, rydde rommet, følge med på treninger, gjøre lekser, skru på tv`n, dusje selv, og oppføre seg.

Vi voksne forventer mer og mer desto eldre de blir, men noen ganger tar jeg meg i det at min tid ofte går raskere enn barnas. Jeg har så lyst til at de skal skjønne, forstå, hjelpe til, og ikke minst ta ansvar, men innser noen ganger at jeg kanskje forventer litt mye. Jeg kan bli frustrert over at jeg ikke får nok hjelp, over at de krangler over uvesentlige ting, ikke rydder opp etter seg selv, og tar med seg upassende kommentarer og ord hjem fra skolen, og da er jeg er god på si hva de ikke får lov til, hvordan jeg vil de skal gjøre ting, hva jeg ønsker at de hjelper til med, og hvilke regler som gjelder når. Det jeg ønsker å være best på er å bygge dem sterke og trygge.

Min viktigste oppgave som mamma er er jo tross alt å gi dem en stabil grunnmur hvor barna får kjærlighet, anerkjennelse og trygghet. De skal lære livets gang, på godt og vondt, men ofte ikke i samme tempo som det voksneverden foregår i.

Learning by doing that mom life!

Du er fink på alle plan, og derfor forventer jeg mer. Forventer at du alltid vil, selv om du egentlig ikke gjør det. Forventer at du alltid husker på det du skal, gjør det du skal, og egentlig litt til. Så glemmer jeg det. At du er så flink som du er. Glemmer at de gangene du ikke vil, kanskje ønsker du å føle deg litt liten igjen. Ofte er det ikke mye som skal til. Kanskje en ekstra prat på sengekanten, et spørsmål ekstra som bare er til deg rundt matbordet, en positiv kommentar på hvordan du har kledd deg, fortelle deg noe jeg har sett som du har gjort, som du kanskje ikke viste jeg hadde lagt merke til. Eller bare en armkrok når vi ser tv, eller en ekstra kos før leggetid. Du trenger ikke så mye, men du trenger at jeg ser deg. .

I en hektisk hverdag er det lett å glemme. Lett å overse. Lett å “skal bare”, før det er glemt igjen. Ungene mine forventer ikke mye, krever ikke all verden og er fornøyde med så lite. Derfor er det viktig at man noen ganger stopper opp, og virkelig ser barna. Hva trenger de nå. Hvem trenger hva. Behovene er så ulike, og her i huset har vi fire ulike måter for å dekke “se meg” på. .

Endelig skolejente!

Reklame | Bildeinnlegg neders: lindex.no jollyroom.no

Det var ei spent 5 år gammel jente som 17 august hadde sin første skoledag. Dagen var etterlengtet, og selv om hun allerede hadde vært noen dager på SFO, var det noe ekstra stas med det å skulle gå inn skoleporten helt alene. Spenningen var til å ta og føle på, og hennes største ønske for første skoledag, var å få hjemmelekser. Sannelig gikk drømmen i oppfyllelse, og de første leksene var i hus.

Det skal sies at årsaken til at hun så veldig ønsket seg lekser, var at her i huset er det skolebarna med lekser som får være våkne litt lengre. Slik har jeg skilt mellom de små og de store men nå begynner også de små å entre de stores rekker, og da er det riktig nok at også førsteklassingen skal få “være oppe lengre” for å gjøre lekser. Er leksene ferdige i god tid, bruker vi resten av tida til å feks spille kort.

I en hektisk hverdag hvor barna skal både være sosiale, få i seg en skikkelig middag, trene, hjelpe til i hjemmet, og gjøre lekser, er det viktig å holde dem oppdaterte, og lage en oversikt over hva som skjer når. Jeg har laget flere oversikter på hvordan vi holder orden som jeg kan dele med dere.

Ungene liker at ting er forutsigbare. Det vil si at de liker å vite hva vi skal ha til middag, hva de skal smøre i matpakken, hvilke klær de skal ha på, og når de skal hva, for å kunne planlegge resten selv. Desto eldre de blir øker også antall regler, og jeg kan skjønne det ikke alltid er like enkelt å følge med. Spesielt for en førsteklassing er det mye nytt som skal læres. Plutselig går man fra å være liten, til å bli stor, og reglene for det å være stor er ofte litt annerledes.  Plutselig skal man huske på lekser, følge med klær på skolen og sfo, vite hvilken dag man har hvilken type melk, huske på hvor man skal til hvilken tid, gå hjem alene fra skolen, få nye venner, kanskje starter man på en ny idrett, og ikke minst har man mange nye voksne å forholde seg til. Det er en stor endring i barnas liv, men som denne frøkna var meget klar for. Første skoledag var beskjeden klar fra henne “Mamma, æ har fått mæ så mange venna i dag!! Æ ska aldri bli barnehagebarn igjen!!”.

Så er det bare å vente å se da, hvor lenge denne lekse entusiasmen varer! Av erfaring går den raskt over..!

Regnbukse , Bobblejakke, Blomsterkjole, Rosa leggings, Rosa genser, Grå jeans med glitter,Grønn ulljakke , Rosa ulljakke, Rosa lue med dusk, Ryggsekk, Støvler med kirsebær, Rosa sko