hits

Filip 10 måneder - matvaner -

  • 02.07.2013
  • kl.13:52

Matvaner til de litt større små...

Når barnet er mellom 8 og 11 måneder er det ofte interessert i nye smaker. Det er på tide å begynne å spise flere måltider per dag og introdusere nye matretter. Måltidet blir en spennende oppdagelsesferd for barnet, og her kan man igrunn prøve på det meste. Det finnes noen ting barna bør holde seg unna fra de er små og opp til over 1 år, som feks honning, rå fisk, rått kjøtt, nøtter og meieriprodukter.

Filip har blitt 10 måneder allerede, og han introduseres stadig for nye og spennende retter. Da han var litt over 8 måneder ville han ikke ha morsmelkerstattning lengre, og siden da har det gått i vann. Han har også spist brød i rundt to måneder. Her vi flinke til å variere pålegg, slik at han lærer seg ulike smaker. Her ser vi at vi har lært fra Lilja, som igrunn har sine favoritter hun holder seg til. Han har også spist middagsglass/hjemmelaget middag, grøt, frukt og fruktyoghurt. 

Barn liker å gjøre som andre gjør. Det gjelder også rundt matbordet. Når man sitter sammen rundt matbordet følger barna nysgjerrig med på hva vi andre gjør og vil gjerne herme. I denne alderen får barn ofte flere nye tenner. Derfor er det nødvendig med mer tyggemotstand. Det er også først nå barnet kan bruke tungen for å flytte maten rundt i munnen og lærer seg å tygge på begge sidene av munnen. Derfor er størrelsen på matbitene viktig. For store biter er vanskelige å svelge. For små gir ikke nok tyggemotstand.

Barn bruker forskjellig tid på å lære seg å spise selv. Noen barn spiser uten å søle, andre elsker å leke og klisse med maten. Å kjenne på maten og spise med fingrene er et naturlig instinkt, men spisingen behøver ikke å overgå i leking hver gang. Pinsettgrepet utvikles i løpet av denne perioden. Da er det morsomt å selv kunne plukke opp små biter med tommel og pekefinger. Filip har tendenser til pinsettgrep, men synes nok det er det tøffeste å "knøvle" alt i hånden, for så å dytte alt i munnen og utover ansiktet..

Små barn trenger påfyll av energi ofte. Hvor ofte avhenger av hvor mye barnet spiser og hvor lang tid det er mellom måltidene. Her må man prøve seg frem til hva som passer sitt barn, og kanksje tenke gjennom HVA man skal servere. For oss mødre som har vært hjemme i lang tid før fedrene skal ut i permisjon, har våre egne rutiner og matplaner på barna. Når fedrene skal ta over, er det ihvertfall slik her i huset at jeg på en måte anntar at Robin vet hva han skal gi Filip til hvilken tid. Men selvfølgelig vet de ikke det. De er jo ikke hjemme på dagtid når vi har de daglige rutinene, så det er jo igunn ikke så rart at de spør.

Fordi, hva er det egentlig som er riktig? Hva bør man egentlig gi som mellommåltid på dagtid?Her i huset er det variert, men fruktmos og fruktyoghurt er ofte det vi ender på, sammen med en brødskive. Vi har storforbruk på Nestle Min frukt purèr, og barna elsker dem!Her er det mange varianter, og barna blir ikke lei. Tips: ha fruktpure i en skål sammen med litt vann, hell så purèen over i en isbitform. Når sommerdagene kommer og man har lyst til å gi barna noe godt, kan man gi dem en isbit med smak!!Superpolpulært her i huset!

ca 07.30-8.00:brødskive - her skjærer vi av skorpene, og smører med variert pålegg. Makrell,skinke, tubeost, prim, leverpostei. Han spiser ofte TRE brødskiver til frokost!

ca 11-12 : Enten grøtmåltid, brødskive, mellommåltid på glass + smoothie eller fruktmos.

ca 14. 00: frukt, feks noen druebiter, banan, kokte grønnsaker, og diverse frukt i babyfeedern.

ca 16 - 17: middagsglass, hjemmelagt, eller det samme som oss. Det kommer an på hva vi spiser, men har vi feks spagetti, fiskeboller, karbonader, kjøttkaker, fiskekaker, kjøttboller, kjøttpudding, ris, pasta og kokte grønnsaker, så får han det samme som oss. Dette er først i den siste uken at vi virkelig har testet ut, og det går strålende bra. Det ser ut til at denne gutten ELSKER mat!

ca 18-1830: Grøt

Selv om Filip spiser mye variert mat, spiser han alltid noen grøtmåltider i løpet av dagen. Det varierer fra 1-2, og han får ca alltid grøt til kvelds. Her pleier jeg å variere smak på grøten, og i tillegg ha i litt fruktmos. Det kan enten være fra Min Frukt purè, smoothie eller frukt jeg har laget selv. Filip ELSKER pære, og "Mmmm`er"når han smaker at det er frukt på grøten! I følge helsemyndighetene anbefales det å fortsette med.


Smoothie eller fruktmos på grøten er yammie! !

Hvis dere er usikre på hva barna kan spise, eller hva som anbefales av vintamininntak for de små i de ulike aldrene, kan dere klikke dere inn på www.nestlebarnemat.no for mye informasjon. Her har de også hele sitt sortiment, så kan man se hva som finnes, og kanskje prøve ut noe nytt og spennende!

 

//Innlegget er i samarbeid med Nestlè barnemat//

 

4 kommentarer

Skrevet av LINDA H JOHNSEN den 02.07.2013 kl.16:12

sååå stor han har blitt, så sååå lik pappan sin da.

han spise mer enn lukas, for han spise altfor lite :/

Skrevet av tubru den 02.07.2013 kl.20:54

For en skjønn, liten kjekkas!

Super-godt tips å lage isbiter med smak! Det må vi prøve her hjemme! =)

Skrevet av Ree den 03.07.2013 kl.09:54

Hei, elsker å lese bloggen. Er selv førstegangsmamma, synes det er kjekt med råd og tips. Lurer på hvordan soverutinene er om dagen? Takk for svar:-)

Skrevet av Bella den 04.07.2013 kl.20:05

Kjempe fint innlegg :) Ser nå at jeg kanskje burde legge inn litt flere måltider til min kar :)