På veien mot en mer effektivt hverdag..

Det er alltid så mye jeg ønsker å rekke over i løpet av døgnets 24 timer, og selv hvor godt jeg planlegger, er det sjeldent jeg klarer å gjennomføre alt jeg kunne tenkt meg. Det blir liksom alltid slik at jeg sitter igjen med følelsen av å ikke ha vært effektiv nok, så i år, altså i 2020, er et av mine nyttårsfortsetter å bli flinkere til å lage mer riktige planer. Ikke planlegge ihjel de stakkar 24 timene man har til rådighet, og ta seg tid til å ha litt tid til overs.

For å frigjøre mer tid til kvalitetstid, er planen at barna skal hjelpe til mer i huset så de kan spare opp litt ukepenger, samtidig som at jeg slipper å bruke tiden min på å rydde opp etter rotete rakkerunger. Både liten og stor.

Jeg har laget en oversikt som viser hvilke oppgaver som skal gjøres, og hva de tjener på å gjøre dem. Det kan være alt ifra å ta ut søpla, re opp sengen sin, ta ut og inn av oppvaskmaskinen, ta av på sengene sine, vanne planter, hjelpe til med middagen, dekke av og på middagsbordet, lage frokost, rydde bort klærne sine på vaskerommet, osv. Huslige ting som gjør at hverdagen med fire barn går litt enklere. Arbeidsoppgavene kan ikke gjøres av samme person mer enn 3 ganger per uke, slik at alle har muligheten til å gjøre de “enkleste” oppgavene.

Dere kan laste ned planen jeg har laget her: Ukentlig gjøremålsplan  

Ukesplanlegging av mat er nok også en stor bidragsyter til at vi klarer å gjennomføre dagsplanen. De dagene jeg ikke har planlagt hva vi skal ha til middag, går det litt ekstra tid til å feks ta opp noe fra fryseren, eller samkjøre middag med aktiviteter. For aktivitetene blir det jo bare flere og flere av. Heldigvis har vi flere i familien å koordinere med, men det må liksom inn i dagsplanen det også. Ettermiddagene går rasende fort, og i løpet av de tre timene fra jeg slutter på jobb kl 16, til de minste skal legge seg kl 19, er det mye som skal skje. Ofte blir kveldskosen og den rolige tiden man burde hatt før leggetid, til stress og mas for å rekke å bli ferdig med ting før alle skal i seng. Det blir mindre tid til å snakke sammen, mindre tid til å se hver enkelt og mindre tid til å være sammen.

Derfor blir planlegging og samarbeid styringsverktøyet fremover.

Hver søndag skriver jeg en liste over hva vi skal ha til middag den kommende uken. Jeg setter inn i kalenderen hva vi skal, om det er bursdagsfeiringer i vente, om ungene skal på tur, om vi skal ha middagsgjester, eller andre ting som skjer. Da er det mye enklere å bruke mer av det vi allerede har i skuffer og skap, og kun kjøpe det som er nødvendig. I tillegg har vi fordelen med at jeg jobber i matbutikk, og har blitt mye flinkere til å ta med ødelagte varer hjem, som også hjelper på matbudsjettet. Målet er å holde seg under 4000kr i mnd på mat og husholdningsartikler, – men da må man også ta i betraktning av at hver andre uke så er vi bare to, mot seks personer når ungene er hjemme.  Jeg vet jo også hva som kommer på kampanje kommende uke på Rema 1000, noe som også er med i planleggingen av matbudsjettet. Og lurer du på hvilke tilbud som gjelder, kan du sjekke ut ukes kundeavis HER (gjelder midt Norge). 

Rachel

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg