Sommerferien: i den mørkeste dypeste Gruva..!

Reklame | www.visitsweden.no www.falugruva.se

Vi pakket bilen, og satte på nytt snuten mot nye opplevelser og eventyr. En kjent attraksjon i Dalarna, Falu Gruva, sto for tur.

Her fikk bare de to eldste bli med ned i gruven, da man måtte være helt stille, og historien som ble fortalt egnet seg best for de litt større barna. Det fantes egne guidede turer for de med barn, men vi ble med på en vanlig tur, som også gikk helt fint. Turen ned i gruven tok ca 1 time, og det ble anbefalt å ha på seg noe varmt tøy, da det kun er 5 grader nede i tunellene. Turen anbefales, og ungene synes det var facinerende!  Guiden var veldig flink, og fortalte historien godt.

Mammsen og storungene på vei ned i Falu Gruva

Bildet til venstre viser en stor bøtte som de pleide å heise ned i gruva. Denne fylte de med verktøy og utstyr på vei ned, og med vann på vei opp. Arbeiderene brukte også bøtta som heis, og sto med gamle tresko på kanten av bøtta, og måtte hoppe av i fart dersom de ikke skulle helt ned, eller helt opp. Selve tauet bøtta ble holdt i var laget av kuskinn. Et tau varte i ca 2 år, og ble laget av rundt 600 kuer.

Bildet i midten er treverk inne i gruven som var stablet opp langs veggene i de største utgravningsrommene for å stabilisere veggene og forhindre ras. Det hadde vært et alvorlig rasinne i gruven, men heldigvis skjedde dette på den eneste dagen i hele året arbeiderene ikke jobbet, nemlig midtsommersdag, så det medførte ingen alvorlige personskader.

Ellers var det mange spennende historier å høre. Barna skjønt ikke alt hva den svenske guiden sa, så etter at hun hadde snakket ferdig, oversatte jeg historien i korte trekk, sik at de også følte de var med på turen.

Jeg synes turen var lærerik og givende, og vil så absolutt anbefale den videre. Sjekk ut på falugruva.se

Turen vår med Visit Sweden var over, og vi takker for noen fantastiske dager!

Etter stoppen i Falu Gruva, gikk turen videre mot Oslo. På veien stoppet vi for å besøke foreldrene på Robin som hadde campet på Charlottenberg. Her ble det mat og lek, før vi dro videre til tante Ronja, og Frøya.

Vi kjører en Volvo XC90 7 seter med skiboks. Her får vi i grunn plass til det meste, men ja, bilen er pakket til randen. I ettertid kan jeg klappe meg på skulderen for god pakking, da vi har brut alt vi har hatt med oss, inkludert alt av klær og duppeditter.

Det ble en rask Oslo-visitt, og eventyret fortsatte allerede neste dag, og vi dro videre til Danmark.

….to be continued

R.

1 kommentar
  1. Hva tenker du om debatten Mads Hansen nå har lagt ut mot Anna Rassmussen angående å tjene penger på å eksponere barna på blogg? Er dette noe du tenker på, siden barna dine er en stor del av bloggen din?
   Burde ikke barna selv få bestemme om de ønsker å være en del av en offentlig blogg?

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg