Middagstips: Raclette

Som småbarnsforeldre, og ikke minst trebarnsforeldre, er det planlegging som skal til for at vi skal få gjennomført det vi har lyst til. For et par helger siden ba vi et vennepar på middag en fredagskveld, og for å unngå fredagstaco, hjemmelaget pizza eller noe av det vi ellers velger på fredager, bestemte vi oss for å prøve noe som de kanskje ikke hadde vært med på før. Nemlig raklette.

Til jul fikk jeg et raclette sett av besteforeldrene mine. Vi har brukt det flere ganger siden, og jeg er så glad for at vi har fått dette “verktøyet” inn i huset. En mer sosial middag skal man lete lenge etter, og det skal sies at det har vært en suksess hver gang vi har bedt inn folk på dette.

Til de av dere som ikke vet hva dette dreier seg om, er raclette en type “ovn” man steker og tilbereder mat på. Her setter man masse forskjellig mat i skåler, og lar gjestene steke, komponere og alge sin egen mat. Ovnen består av steinplater, noen ildfaste skåler og varmeplate, hvor man lett finner ut hva som skal brukes til hva.  Størrelsen er alt ettersom hva man skal bruke den til, og til hvor mange, og man får kjøpt den fra 299 på for eksempel Jernia. Jeg anbefaler å ha en “dobbel type” dersom man skal bruk den til flere enn to personer.


Middagsbordet oversvømmes av deilig mat, klar til “grilling” og steking.

Søker man litt rundt på nett, ser man at det er utrolig mye deilig man kan lage og tilberede til en racletteaften. Det er på en måte tapas, men “uferdig tapas”. Nøkkelen til en perfekt racletteaften er en god vin, mange gode sauser og dipper, og ikke minst, å ha god tid! Dette er et måltid man skal bruke lang tid på, og et selskap som ikke forlater bordet med det første.

Mine tips til hva jeg serverer:

kokte poteter delt i to

– revet ost til å ha over potetene (så kan man steke potetene og osten under racletten slik at osten smelter)

– ridderost (legg en skive ridderost på poteten og stek den underst på racletten. Osten gir en skarp, men nydelig smak!)

– frøloff smurt med kryddersmør – noen hvitløk noen krydder (resten av smøret legger jeg i skåler slik at gjestene kan bruke det på for eksempel poteten)

– oppskjærte grønnsaker i skåler: sopp, paprika, minimais, løk (ikke nødvendig å ha for mye eller mange typer!)

– KJØTT/FISK: biffstrimler, kylling strimler, svinestrimler, marinerte scampi

– hjemmelaget maispure (MAGISK GODT!!)

– Forskjellige sauser/dipper: mangosaus, barbequesaus, bearnaisesaus, salsasaus

– Tortillachips (brukes som “ventemat” sammen med salsasaus og hjemmelaget quacomole)

– en liten salat (pleier ikke å lage så mye – de fleste spiser seg mett på andre ting enn salat!)

– krydder i mange varianter (pleier å ha noen poser med for eksempel potetkrydder, biffkrydder, grønnsakskrydder, som jeg har i større pakker)

 

Det finnes veldig mye godt, og dette er bare et lite utdrag av hva man kan tilberede på en raclette. Det ser kanskje ut til at det tar mye tid, MEN jeg bruker maks 1 time til å både dekke bord og lage mat, de gangene vi skal ha gjester på slik type middag. Med andre ord, er det helt topp å servere slikt, når gjestene kommer kl 19, og ungene skal i seng innen da. Da rekker jeg å tilberede det meste mens de ser på, og kan legge dem, uten at noe svir seg på plata, koker over eller blir ødelagt fordi jeg bruker for lang tid. Alt kan lages klart, og man trenger kun et lite oppkok på maispure og bernaise sausen, før alt er klart til servering. Alt legges i ulike skåler, slik at det blir enkelt å sende rundt på bordet. . . og man har alltid rester til dagen etter!

Så er det jo greit å nevne at det er helt topp å bruke til andre type middager også. Vi har ved flere anledninger tatt frem rakletten for å “grille pølser”, eller steke våre egne pannekaker, og som dere skjønner er det stor stas for de små. Rakletten kan brukes til mer enn bare selskap, og trenger ikke kun å børstes støv av i helgene.

Kveldens mandagstips, og som kanskje får flere til å prøve noe nytt til helga? 😀

Klem Rachel

 

 

4 kommentarer
  1. Så fint bord, hvilken farge er det og hvor langt er det?:) liker forresten bloggen din og er ofte innom 🙂

  2. Man får kjøpt en ost som heter raclette på meny og coop mega som de bruker i Frankrike som er mer mettende

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg