Med tre barn i baksetet

Det er flere som har spurt hvordan vi gjør det med bilsetene til barna, og her kommer litt info til dere som planlegger, har, eller venter barn nummer tre.

Info fra Politiet: Det er påbudt å bruke bilbelte for voksne og å sikre alle barn i bil i Norge. Barn som er  lavere enn 135 cm skal sikres med sikringsutstyr som er tilpasset barnets vekt. Sjåføren har ansvaret for at barn under 15 år er lovlig sikret, og vil få gebyr i en eventuell kontroll.En usikret eller feilsikret person kan bli alvorlig skadet selv om farten er lav. Det er derfor viktig alltid å sikre barn og voksne, også på korte turer, for eksempel til barnehage eller skole. Barnesikringsutstyret er inndelt etter vekt på barnet. Det er svært viktig å følge bruksanvisningen nøye, slik at barnestolen er riktig montert i bilen. Be gjerne om hjelp til montering i butikken der du kjøper utstyret. Hvis man kjøper en brukt barnestol bør den ikke være eldre enn fem år, og man må vite at den ikke har vært utsatt for en kollisjon. Les mer om sikring av barn i bilen HER.

Per i dag har vi en Subaru Legazy, hvor vi har Fiola i babysete med isofix, Filip har bakovervendt britax og Lilja sitter fremovervendt i en Graco. Sistnevnte bilstol ønskes skiftet, og hører gjerne fra dere hvilken bilstol dere har og er fornøyd med (til jente 4 år ca 15 kg, og kan godt være bakovervendt..). Vi har sånn akkurat plass til basen til Fiola, men ikke en millimeter mer enn det vi har i dag. Bilstolene står veldig trangt, men så lenge de står sikkert, er det jo greit. Likevell skulle jeg sett at Liljas stol var bedre enn det den er, og er på utkikk etter ny.


Barnesikring er et diskutert tema, og det er ikke alltid like lett å skjønne hva man skal forholde seg til, spesielt når man har tre barn under 4 år, som helst burde sittet bakovervendt i baksetet. I 2013 gjennomførte NAF en test av de 100 mest solgte nybilene i Norge, for å se hvilke biler som hadde plass til tre barneseter. I testen ble ett bilsete for baby og ett vanlig bilsete satt bakovervendt, mens det tredje setet ble satt forovervendt.

Resultatet viste at bredden var god på de fleste biler, men kun et fåtall gjorde det mulig å montere tre bilseter med Isofix. Forbrukerrådgiver i NAF, Andreas Bibow Handeland, ser ikke bort ifra at resultatene kunne blitt litt annerledes dersom alle tre setene i testen var bakovervendt, og mener det er sjelden folk har tre barn under fire år og som dermed bør sitte bakovervendt alle sammen.

Med unntak av noen få modeller som overrasker, er det kun flerbruksbiler (MPV) med separate bakseter, enkelte større og kostbare SUV-er og noen få større stasjonsvogner som innfrir dersom bruk av isofix er et krav. Det er nesten utelukkende større flerbruksbiler/MPV-er som har mulighet for tre isofixfester i bakseter, noe som er å anbefale av sikkerhetsmessige grunner.

Ser man derimot på tradisjonell beltemontering uten isofix, tar de aller fleste modeller på markedet tre seter i bredden. Men: Et stort problem er at denne typen montering ofte gjør seteplasseringen skjev, samt at setene må plasseres over bel- telåsene for å få plass. Noe som igjen medfører at det nærmest er umulig å få festet beltene med barn i setene. Handeland anbefaler ikke denne løsningen.

Nederst i DENNE linken finner du en oversikt over hvilke biler som er egnet for tre barneseter, hvor brede de er og om de har mulighet for isofix (resultater fra NAF test).

Spedbarn: 0 ? 13 kg (0 til ca. 12 mnd). En bakovervendt (med ryggen mot bilens kjøreretning) babystol gir best sikkerhet, og anbefales helt fra barnet er nyfødt.

Småbarn: 9 ? 18 kg (ca. 1 til 4 år). Småbarn skal sikres i en barnestol. En bakovervendt barnestol gir best sikkerhet, men forovervendte barnestoler er også godkjente i denne vektklassen. Vi anbefaler å sikre barnet bakovervendt så lenge som mulig, helst til barnet er fire år. Barnets hode er stort og tungt i forhold til kroppen, og bakovervendt sikring reduserer risikoen for alvorlige nakkeskader. Stolens belter skal strammes godt rundt barnet.

Større barn: 15 ? 36 kg (ca. 4 ? 11 år). Større barn må sikres i en barnestol med rygg eller en bilpute. En barnestol med rygg beskytter barnets kropp og hode bedre enn bare bilpute, spesielt ved sidekollisjoner. Begge deler må brukes sammen med bilbelte. Bilpute eller stol med rygg kan ikke brukes i et bilsete der det bare finnes et hoftebelte. Barnet må heller aldri få legge bilbeltet under armen, det kan føre til alvorlige skader.

Mitt beste tips er å sjekke ut linken, se hvor mange cm i bredden dere har å gå på, og sjekk med feks Barnas Hus om dere får låne med dere stolene ut i bilen. Det er den enkleste måten at bilstolen faktisk passer inn sammen de man eventult har fra før. Noen stoler er veldig voldsomme, og kan betraktes som romskip, men det betyr jo ikke at de andre litt mer overkommelige bilsetene ikke er sikre nok. Høyde, alder og vekt er avgjørende for hvilket bilsete barnet ditt bør ha.

Her kan du lese diverse tester av barnestoler og barneutstyr piblisert av forbrukerrådet.

Her er også en link til bilstol test

Info om bilstol og sikring av barn i bil kan leses på denne nedlstningen fra politiet.

    1. Vi har også tre barn i baksetet, de to minste sitter bakovervendt, mens størstesnupp sitter i midten i sin stol. Vi måtte bytte setet til størstesnupp da vi fikk nummer tre, for det fikk ikke plass i misten, heldigvis hadde VOLVO en variant som passa perfekt. Så alle tre sitter fint i baksetet.. Mellomste skal snus snart, da han er 4 år om noen mnd, og begynner å bli litt lang i beina.. Han må også snus når minsten får nytt sete, for ellers kommer ikke storesøster inn til setet sitt i det hele tatt.. hehe..

    2. Hei:) Ramlet innom bloggen din og tenkte jeg måtte legge igjen en liten kommentar og ønske deg en fin dag:) Ønsker du å lese om Kickstart og resultater av kickstart, samt aloe vera – produkter og min kampanje for å hjelpe de hjemløse dyrene i sommer? Ta en titt innom min blogg 🙂

    3. Hei! 🙂 Kjør innom Barnas Hus og prøv en two way elite til Lilja, den er ikke så stor, og kan funke! ..om det blir for trangt med bakovervendt stol bør dere bytte ut gracoen med en beltestol, da det er tryggere ved en kollisjon enn det vil være i en stol hvor hun er festet i fempunktssele.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg