VillaRachel: Byggehjelp

Det å bygge hus virker veldig råflott, og det er i grunn det. Vi får bestemme selv, og får det akkurat slik vi vil ha det. Vi er priviligert som får lov til å bygge hus, og er veldig takknemlige til foreldrene mine som hat gitt oss denne muligheten. Det som kanskje ikke synes så godt i byggeprosessen er alle valgene som må taes, og alle mulighetene man egentlig har. Tiden og energien som er lagt ned er mer enn man noen gang kunne tenke seg..

Noen valg er større og viktigere enn andre,og som krever mer fra oss som byggherre. Hvis man ikke ønsker å ha de gulvene, trappene eller kjøkkenet som et eventuelt tilbud fra entreprenøren inneholder, må man på leting etter det man vil ha. Og kanskje ønsker man en sprekere farge eller tapet på veggene? Ja, og hva vil man egentlig ha? I havet av muligheter, farger, leverandrer og materialer er det sannelig ikke lett å bestemme seg. Når det kommer til trapp, gulv, kjøkken og bad er dette ting vi synes er veldig viktig, og som vi har brukt lang tid på å bestemme oss for. 

Og for deg som bygger, skal bygge eller ønsker å pusse opp der du bor, så kan vi på det varmeste anbefale trapp fra Nytrapp.no, Gulv fra Breckan, kjøkken fra HTH og fliser fra Modena (..og flislegging av Murtec i trondheim). Hadde jeg fått disse leverandørene slengt i fanget til å begynne med, og sluppet å gå gjennom alle leverandører og lese meg frem til hva vi egentlig ville ha, hadde jeg vært evig takknemlig. Dette er IKKE sponsede produkter eller tjenester, men et tips til dere som skal gjennom samme prosess som oss.


Og for deg som bygger, skal bygge eller ønsker å pusse opp der du bor, så kan vi på det varmeste anbefale trapp fra Nytrapp.no, Gulv fra Breckan, kjøkken fra HTH og fliser fra Modena (..og flislegging av Murtec i trondheim). Hadde jeg fått disse leverandørene slengt i fanget til å begynne med, og sluppet å gå gjennom alle leverandører og lese meg frem til hva vi egentlig ville ha, hadde jeg vært evig takknemlig. Dette er IKKE sponsede produkter eller tjenester, men et tips til dere som skal gjennom samme prosess som oss.Jeg har tidligere skrevet DETTE innlegget med byggetips, og her kommer noen flere ting man kanskje burde tenke på:

BAD: hvilket fall ønsker du? Noen fliser egner seg bedre til ulike fall inn mot dusjen. Hvilken slukrist skal du ha? I generele tilbud ligger det inn een rund eller hjørne rist, mens vi ønsket en avlang rist fra purus. Dobbeltsjekk at dusjen du har valgt er tilpasset høyden under taket på badt (..hos oss var den for lang og taket for lavt…) Har du tenkt HVOR og HVILKE lys du vil ha over speilet? Spotter er greit,men man må som regel ha mer lys ved speilet. Dette bør elektrikeren vite for å sette uttak på riktig plass. Passpå at spotter ikke blir satt i dusjen dersom man ønsker et stort dusjhode (eventuelt såppas langt ut at lyset ikke blendes av dusjhodet). Mest sannsynlig ligger flisarbeid med i prisen, men hvilke fliser skal man velge? Tar de samme pris uansett hvilken flis man velger? Er det fineste å ha flislagte vinduskarmer eller skal de være i tre? – vi valgte flislagte, og det ble knallfint! ! Så kommer alle valg om garnityr, badekar eller ikke badekar, speil på vegg eller litt ut fra veg, evt speilskap? Lys på siden eller over speil? Hvilket toalett, og HVA er egentlig bra eller godt nok? Dere skal om litt få se vårt bad! – i mellomtiden ligger det et bilde på instagram..

GULV: er parket/laminat med i prisen? Hvor mye utgjør arbeidstimene på legging av parkett? Skal de ha noe ekstra dersom man velger å bytte merke eller kjøper inn gulvet selv, men ønsker at de skal legge den? HVILKET gulv skal man velge? En stavs, trestavs osv… Finn et gulv som passer deg og dine behov. Når gulvet er ferdig MÅ alle flater dekkes over. Veldig lett å få små riper. Dobbeltsjekk gulvet etter det er lagt for skjøter som ikke er bra. Bedre å endre det med en gang, enn å irritere seg over dårlig arbeid senere.Vet du allerede hvilket gulv du ønsker før du har valgt entreprenør, bør du presisere merke og type i kontrakten.Vær nøye ved overgang av gulv da huset ferdigstilles. Knirk skal ikke forekomme å nye gulv.

VARME og LUFT: hvilken type varme skal man velge? Lønner det seg å velge vannbåren varme, hva er fordeler og ulemer med dette? Skal man ha varmekabler? og velger man å ikke ha varmekabler, kanskje burde man hatt det på bad likevell? (…kjipt å være etterpåklok). Vi har vannbåren varme, og har foreløbig delte meninger om dette. Mye bra, noe er vi mer skeptisk til. Tips ved vb.varme: sjekk at tegningene deler av slik at vannsoner deler kalde og varme rom (soverom må ha egen sone, walk in egen sone, gang egen sone osv). Sjekk at dere har temperaturmålere i alle soner, og at dette er med i prisen. Vær klar over at hurtig varme av huset ikke er mulig med vb.varme, og at man ikke vil få samme varmeeffekt som ved strøm/ovn. Kostnadsmessig er det rimeligere å sikt med vb varme. Ventilasjon finnes i mange fasonger og varianter. Vi har et system fra FlexIt. Også delte meningerom dette, men her er nok første råd i å la noen som kan å montere det få gjøre det. ..snekkere skal snekre, ikke ordne ventilasjon! Sørg for at dere forstår tegningene, og at dere er enige i dem. Be entreprenøret forklare hvordan dette vil se ut, og ikke anta at de ønskerå gjøre det på en visuelt bra måte. Dette kan bekreftes at ikke gjøres..! Sørg for at alle rom er innstilt å riktig måte,og krev å få en oversikt over instillinger som er gjort å alle rom. Feks hos oss har vi ingen avtrekk å bad, noe som vil si at hver gang vi dusjer så renner det fra veggene. Dette skal ikke skje, og kommer trolig av feil innstilling av ventilasjonen..

 

…Synes dere slike tips er nyttige?

…Da kommer det flere etterhvert 🙂  1. Vi begynner å bygge hus i sommer, så jeg er glad for alle tipsene jeg kan få 😃
   Ønsker også å se de ulike rommene i huset om du vil dele det 🙂 kjøkken osv, synes det er kjempevanskelig å velge hva man skal ha!

  2. Jeg vil gjerne lese mer om prosessen og alle valg som må tas. Sammen med tis og triks! Skal bygge hus selv og ser at det er mye å lære:)

  3. Jeg ønsker gjerne og se bilde av “rom for rom” i huset 🙂 Det ser så utrolig fint ut!!!
   Ønsker deg en fin kveld!

  4. Hvilke fordeler/ulemper mener dere det er med vannbåren varme?:) vi vurderer å ha det i huset vårt, men er veldig usikre på om det er verdt kostnadene.. Tips tas i mot med stor takk! 😀

  5. Mona: Den største fordelen er at det er konstnadbesparende (ikke med en gang, men over tid). Man får en jevn lunk og varme i alle gulv 🙂 Ulemper er at vannvarmen er satt til et max ut ifra hvor store slyngene er lagt slik at man ikke kan bestemme om man vil ha 28 grader i rommet (bare sa et tall). Her vil romtemeraturen bli på mac 24 grader i stua, og ønsket varme over dette må skje ved strøm eller peisfyring. Til å begynne med fungerte ikkealle sløyfene våre i gulvet, men nå som vi har fått ordnet dette, er vi fornøyde emd varmen. Må venne seg til at det ikke er kokvarmt hele tiden. Anbefaler derimot å ikke ha vannbåren på bad, men varmekabler..!

  6. Mona: … fordi det aldri vill bli varmt på badet slik man ønsker å ha det. Badet er en plass mann ønsker en høyere varme enn ellers i huset, og man vil aldri få den type varme som at man kan kjenne varme gulv feks ved vannboren varme i badet.. Vi angrer for at vi ikke gjorde det.. 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg