..det høres så enkelt ut!

Noen mennesker får alt til å virke så enkelt. Alt er liksom en lek. Så lett.

Her i huset er det absolutt ikke slik. Jeg kjenner jeg blir frustrert helt innerst i kroppen når ungene ikke liker, ikke vil smake,eller ikke vil ha middag.

“Det er lurt å etablere rutiner ved matbordet, spise ved en fast plass, bruke innestemme, og være fast bestemt på å sitte på stolen mens man spiser, er tipsene man får når man googler “barn ved matbordet”. ” Etter å ha lest flere artikler, sitter jeg igjen med en følelse av å gjøre alt rikig, men samtidig feile totalt. How come? …for å være ærlig så synes jeg kombinasjonen av unger med mark i kroppen, som ikke vil ha mat, og som hyler fordi det som står på bordet ikke er favoritten, er vanskelig å ikke heve stemmen over. .Det søren meg vanskelig å være pedagogisk korrekt til enhver tid, og det som kanskje fungerer til de som har skrevet disse artiklene, fungerer altså ikke hos oss…! Jeg blir frustrert.. Do you blame me?

Videre står det at man må la barna velge selv, ikke la dem sitte igjen ved matbordet for å spise mat, og la dem få lov til å “ikke like”. Det anbefales å fokusere på de positive tingene under måltidet, og heller prøve på nytt senere. – og noe er jeg enig i. Barn er ekstremt utholdende når det kommer til matvilje. Men som mamma blir jeg frustrert og oppgitt. Fordi, vi blir fortalt å ha klare retningslinjer for barna våre. Vi må ha sunne og gode måltider, slik at de får i seg de riktige vitaminene, og vokser seg store og sterke. Vi skal være konsekvente, vi skal veilede og lære. Men selv hvor mye gulerot jeg spiser foran Fiola, er et godt gulerotspiserforbilde, hvor positivt jeg snakker om denne guleroten, eller hvor mange varianter jeg har laget den i, så nektes det å spise. Selv om jeg har ventet i dager og uker for å prøve på nytt, nekter hun. “Mamma, æ spise den neste gang sjø”, sier hun. Vi starter alltid her. Rolig og behersket, med innestemme, men etterhvert som de andre blir ferdige, og maten fortsatt ikke er rørt, og hun forstår at hun må smake på maten, blir det et kaos uten like. Dermed faller også matroen, den rolige beherskede stemmen, og  lydnivået i grus. Det trenger ikke være en gulerot, men hvilken som helst ting som ikke er fra topplista.

Så er det da greit å la barna ikke smake? Er det greit å alltid la dem slippe unna?

For oss som har fire små barn som alle holder på å lære seg å spise ulik mat, synes jeg det blir feil at en skal få lov å slippe, når resten må. Slipper en unna, er det enklere for nestemann å si det samme. Og plutselig har vi fire unger som kun skal ha pølser og ketchup. Hos oss har de fått “slippe unna” frem til de har vært 3 år. Mat har sakte men sikkert blitt innført, og barna må spise den i ulik grad ut ifra alder.. Men alle MÅ smake. Det er en regel alle klarer å følge, bortsett fra 3 åringen i huset, som helst vil ha pannekaker til middag hver dag. . . 

Generelt er de flinke til bordskikk, men noen utfordringer med å ha fire så små tette unger er det jo også..!

Selv om det å vaske hendene før middagstid kan ofte resultere i krangling fordi vasken ikke er stor nok til fire stk samtidig, kommer de i tur og orden tilbake til bordet. Ja, nesten alle ihvertfall. Det hender joa t det er noen som sporer av, og heller begynner  leke seg med vannet istede..! Pussig nok! Vell plassert rundt bordet, er det andre utfordringer som står for tur. Fordi, alle vil jo ha mat samtidig. Uansett hvor rutinerte vi er med å skjære opp før de skal sette seg, eller mens de krangler på badet, rekker vi aldri å være i forkant av alle sammen. Så selv om regelen er at man venter på tur, er det sannelig ikke enkelt å følge når man er så sulten at man nesten dør. Ja, for i følge barna så er de supersultne og kan egentlig ikke vente helt til slutt…! Ikke være sist liksom. Da blir de nemlig ikke sultne lengre..! Nå er det ikke mange sekundene det tar før alle har fått servert maten sin, og da er det drikke som står for tur. Da trenger de faktisk ikke å være tørste, men bare det å ha drikke i glasset, er noe som må skje straks maten treffer tallerkenen. Helst skal alle være først her også. Og hvordan løse det med at fire stk skal bli “førstemann”? (…joda, vi har funnet løsningen!)

Og endelig har maten kommet på tallerkenen hos de voksne også. Og i det jeg skal til å spise, har en eller flere spist opp, og man begynner forfra igjen. Det hender jo også at det er som nevnt i innellget over, at det er noe de ikke liker, og selv om de har fått “ok” på å ikke spise, er det totalt uaktuelt å spise det andre som er på fatet, så lenge det de ikke liker ligger der..! “Crie me a river” tenker jeg da, og har lyst til  himle med øynene. – Jeg biter det i meg, og tenker noen sekunder på om jeg skal ta kampen eller ikke. Som regel løser det seg etter litt ramaskrik og noen forklarende ord fra søskenene om at alle MÅ smake, men det finnes litt for mange av de gangene der alt går i stå også. Noen ganger tar vi kampen, andre ganger ikke.

…men hvordan skal man liksom vite hva som er riktig? Det virker så himla enkelt når man leser om det. Det er “bare å gjøre sånn eller sånn”.

Det skal sies at vi har mange koselige stunder rundt matbordet også. Hvis man ser bort ifra middager som presenteres som en NYHET eller de som inneholder gulrot, så har vi det ganske så hyggelig. Alle spiser, maser, venter, drikker, er både først og sist, vasker hender, takker for maten og dekker av etter seg selv. Rutinene er på plass, de er flinke, men det snur så rasende fort..!

R.

 

14 kommentarer
    1. Ikke ment som kritikk men som er velmenende råd fra en 5 barnsmor der 2 har slitt veldig med middager. Hos oss har det vært viktig å sitte godt. Marken i rompa blir større om man kan skli og gjør andre akrobatiske øvelser. Vi har også ergo terapeut inne til 2 av dem. I bhg og skole. Og noe av det vi burde være opptatt av er at barna sitter godt. Sitter de godt inntil bordet og har noe å sette bena på sitter de mye bedre og roligere ❤️👌🏻 Sånn ellers er mange av tipsene gode.. de du har googlet. Her har vi stått på i flere år og det har endt veldig bra så lenge vi har vært konsekvent ( i flere år) 😅

    2. Jeg har bare ro tette, men de har totalt ulik smak… hos oss må alle smake en liten bit grønnsak mens resten er det greit å ikke like. Jeg troe ikke at man begynner å like noe hvis man blir tvunget til å smake, men heller at man en dag ser/lukter en kombinasjon hvor man har lyst til å smake. Og så kan de spise det de vil av maten som er lagd, men ikke mer av en ting enn at det er nok til alle. Vi har gjort det sånn for å prøve å få til mest mulig hyggelige måltider, for at matopplevelsen skal være positiv. Og de får som regel ikke neste måltid tidligere hvis de velger å ikke spise. For vi lager ikke vond mat og noen ganger må man spise noe man har mindre lyst på. Om vår metode funker på lang sikt aner jeg ikke, og det er absolutt ikke bare hyggelige måltider. Tenker at alt går seg til, selv med ulike metoder. Men selv jeg hadde blitt sur hvis jeg ukentlig må smake på noe jeg ikke liker…

    3. Oi oi som jeg kjenner meg igjen 😅 Har 3 barn, 2 tette og en storebror som er noen år eldre ( en på 9,ei på 2 år og en på 1 ) Minstemann liker enn så lenge all maneten han får mens de 2 andre er kresne på det meste! Å han som er størst spise det meste når han var mindre!( Men han er rå på grønnskaker,frukt og bær) Så det endrer seg stadig. Jeg har nesten aldri tatt en eneste kamp med maten. Å det jeg ser er at de etter vært prøver seg frem. Vil de ikke ha så Ok men da blir det ikke mere mat før te kvelds. Vi lever i Norge å det er heldigvis ikke alt for mange barn som går sultende over tid! Noen dager er positive å fine ved middagsbordet mens andre andre dager er litt mere kaotiske. Så innimellom tar vi middag med den søtørste på kvelden og lager noen til de minste ved middagstider. Det funker sånn passe for oss og jeg tror ting vil gå seg til når de blir eldre! Kan jo huske meg selv og mat😅 Nå elsker jeg og spise 😁😎

    4. Cathrine: Sitte godt det gjør de jo, og hadde jeg prøvd å sette 3åringen i en barnestol, hadde nok ikke det fungert nå. Hun har jo blitt storjente, og veien tilbake til en babystol er ikke aktuell..! Vi er konsekvente, og har tålmodighet, så får håpe at amten blir litt mer populær etter hvert.. 😛

    5. Anonym: Ja, det er jo slik vi også har det. Alle må smake, men man trenger ikke spise opp maten sin. Jeg brekker meg selv av brokkoli, men spiser en bit for barnas skyld. Men tvinger dem jo selvfølgelig ikke dersom man ser de absolutt ikke liker det. Fiola har lenge nektet å spise kjøttkaker, kjøttboller og andre farseprodukter. Det er liksom en rar ting å ikke like som barn, men som hun overhode ikke klarte å få ned. Da lot vi henne få noe annet, men nå har hun endelig begynt å like det.. Tålmodighet er nok en nøkkel 😛 Så poenget er jo ikke å spise noe man ikke liker, men å få dem til å smake, og ikke ombestemme seg annenhver dag på hva de liker eller ikke liker forde de har lyst på noe annet.. 🙂

    6. Maria: Ja, tror det er en tilvenningssak med ny mat – over lengre tid! Som regel er det hyggelig ved bordet, men noen kamper velger vi å ta. Det er en grei policy å la dem måtte vente til neste måltid. Kanskje er de litt mer sultne da. 😀 Her liker de største det meste, ja, også minstemann, men det er denne 3 års trassen som stikker seg godt frem for tiden..!

    7. Jeg bruker å si at * I d her huse så like vi alt helt t vi har smakt det, har vi smakt det å vi ikke like det så prøve vi neste gang igjen* å det har funka til oss, også har det funka at de får være med å skrelle å gjøre forarbeidet, men ikke alltid at tiden streker til. Man må gjøre det som føles riktig for deg og dine. Å så bruker vi å si at du er 5år da tar du 5 biter f.eks.
      Har også ei vennine som bruker å la barna velge 2 av 4 (fire forskjellige, Potet, pølse, gulerot, brokkoli) hvis hun vet det er middag som ikke bestandig er etter ønske.
      Tenker at de lærer å like etter vært som de blir gamler, ting går seg til.
      Så gjør det som funker for dere😊 God middag

    8. Nå er yngste her 16 år, men vi har absolutt vært igjennom det du beskriver her. Synes dere gjør det rette her, jeg. Vi gjorde det også sånn. Hun er bare 3 år, og snart kommer et nytt modningshopp som antakelig vil endre ting. Men til da er det å holde ut. Fortsett å tilby det dere vil servere, og vent på bedre tider. Og så er det jo forskjell på ting man brekker seg av og ting man ikke vil spise.
      Våre metoder ble å 1. snakke om middagen i forkant, så alle visste hva vi skulle spise, det tok av noe av dramaet bort, 2. la dem være med på å lage mat 3. alltid ha minst 2 grønnsaker, og alle måtte velge minst en.
      Når du kjører det regimet du gjør nå, så vil det ganske sikkert løse seg etterhvert. De vokser til, og mest sannsynlig kommer det andre utfordringer, men matsituasjonen blir bedre. 🙂
      Vi prøvde en periode å ha sunne desserter som liksom skulle lokke dem til å spise opp middagen, men det ble helt uutholdelig. 😉 Man lærer så lenge man lever!

    9. Da 7-åringen var 18 mnd satt jeg og han 2 t ved middagsbordet fordi jeg mente han skulle spise opp gulrota på tallerken. Han ville ha kjeks… Det gikk til slutt, siden da har han alltid spist det han får på tallerken 😆 Nå er nok jeg over middels sta, men det funker. Jeg gir såklart aldri mer enn hva jeg vet de kommer til å spise, og andre porsjon får de alltid velge helt fritt blant det som er på bordet. Som regel blir det tilbehør med ketchup 😁 Og nye grønnsaker introduseres alltid med få og små biter. Utenom gulrot begynte vi med andre grønnsaker fra ca 3 år, og en grønnsakbit for hvor mange år man er gjelder hos oss 🙂

    10. Så fint innlegg! Kjenner meg veldig igjen! en annen problemstilling jeg sliter med er dette med å vente med å gå fra bordet til alle er ferdig. Storebror her i huset spiser superfort, mens 2,5 åringen bruker lang tid på å få tatt en eneste bit.. til nå har vi ikke krevd at eldstemann må vente, men lurer på å bli strengere her. Hvilke rutiner har dere på dette?

    11. Guro: 😀 Her må de to største vente til ihvertfall vi voksne er ferdige. Men de får feks ikke lov til å gå ås e TV, da blir de andre urolige. Så som regel begynner de å rydde av bordet, eller leke utenfor synet vårt. Da er det ok. Men som regel har vi så mye å prate om at tiden flyr.. eller noen begynne rå styre, og vips så var det kaos over alt 😛

    12. Marthe: Ja, det er nok viktig å ta det steg for steg. Fiola lærte seg akkurat å spise ris… og alt med farse har hun heller ikke likt, så det er jo en forbedring at hun nå spiser kjøttkaker 😛

    13. Therese: …men det er sååå lett å bare gi etter. Gir ihvertfall mer matro 😛 men jeg er jo sta selv, sååå ender jo emd at vi sitter der da 😛

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg