hits

Noen fordeler med å ha søsken

  • 08.03.2015
  • kl.18:56

Det kan til tider være slitsomt med to (...etterhvert tre) barn i huset som bare krangler. Allikevel er det å ha flere barn, altså søsken, det beste vi har gjort. Når barna løper rundt i stua, mens de lugger, terger, bråker og styrer med hverandre, kan den hende det dukker opp tanker som "det hadde vært deilig om det bare var èn".. men som vi selvfølgelig slår ifra oss rimelig kjapt, og konkluderer med at vi utrolig heldige som har tre herlige, friske barn.

For selv om det å være søsken følger med seg en god del krangling og uenigheter opp igjennom tiden, er det flest fordeler. Både jeg og Robin har to søsken hver, og har fått føle på det å være både størst og minst. Robin er minst med to storesøstre, mens jeg er størst med både lillebror og lillesøster.

I følge en amerikansk undersøkelse vil søsken fremme et barns medmenneskelige holdninger i enda større grad enn foreldrene. Både brødre og søstre oppmuntrer til positiv atferd, som for eksempel å vise omsorg for barn i nabolaget eller i barnehagen/skolen. Den samme undersøkelsen viser også at det å ha en søster beskytter barnet i overgangen fra barn til ungdom. Det vil nemlig hjelpe barnet mot å føle seg engstelig, ensom og uelsket.

Dette merker vi allerede nå. Lilja er ei flink storesøster, og som forstår veldig mye. Hun er flink til å hjelpe Filip og Fiola, og opptrer ofte som en "minimamma". Hun tar selvfølgelig etter mye av det vi sier, og de reglene vi har til barna, men ofte er Filip mer medgjørlig når hun feks spør om de ikke skal rydde rommet fordi mamma har sagt det siden vaskedama kommer, enn om jeg sier at de skal gjøre det. Begge to er omsorgsfulle ovenfor Fiola, og vi merker godt at de har omsorg for hverandre. Er det noen som er lei seg, spørr den andre alltid hva som er i veien og hvorfor. De er genuint opptatt av hverandre, og har vi feks gjort forskjellige ting med dem 8en har vært med meg og den andre har vært med pappsen), spørr de veldig om hvor den andre er eller hva de gjør. De passer godt på hverandre, og viser at de er glade i hverandre, til tross for krangling og den slags uro i heimen..!

I en annen amerikansk studie ble det konkludert med at å ha søsken gjør deg til en bedre venn. Barn som hadde minst ett søsken, ble vurdert som bedre til å inngå og å holde på vennskap, i tillegg til at de kom bedre overens med barn som var annerledes. De var også flinkere til å hjelpe andre barn, og ta hensyn til andres følelser.

Ut ifra våre erfaringer ser vi at ved å ha søsken opprettholder det sosiale til enhver tid. Selv om de ikke leker sammen 24/7, vet de at det alltid er noen der, og som kan ha andre behov enn seg selv. De er flinke til å hjelpe hverandre og oss, og bryr seg fint lite om at andre er annerledes. De skjønner at barn er på forskjellige stadier, og at noen kan leke med noen leker, mens andre ikke kan det. Feks når vi perler hjemme. Lilja er gammel nok til å perle med små perler, mens Filip fortsatt perler med store. Hvis vi ber barna finne frem perler, er det de selv som finner frem ulikt til hverandre, fordi de vet at de er på ulike stadier, men likevell kan leke sammen. De er flinke til å tilpasse selv, og si ifra, men også å strekke seg etter "the next level".


Å ha søsken kan gjøre deg mer optimistisk, pålitelig og samvittighetsfull. Voksne som ble født like før og etter ettbarnspolitikken ble innført i Kina, hadde en rekke personlighetsmessige forskjeller, som kan ha en sammenheng med at de aldri fikk søsken.

Vi ser at barna strekker seg etter hverandre. Lilja strekker seg etter det "voksne liv" og er veldig opptatt av å være "større enn" Fili, mens Filip strekker seg etter å få lov til, og ikke minst få til, det samme som henne. Han mangler fortsatt noen få cm på strømpelesten til å få opp baderomsdøra, og da er det greit å ha ei storesøster som hjelper til med å finne frem krakken, slik at han kan klare det selv. Eller når han ikke skjønner hva han gjort galt når han har tatt to sokker på en fot, og leter etter siste sokk - da er det greit å ha ei storesøster som sukker fortvilt og setter hendene i siden og sier "men du tullefilip, du har jo tatt begge på en fot du.. ska a storesøster vis dæ?". De hjelper hverandre med selvoppnåelse, og er trygge på hverandre. Foreløbig er de såpas samvittighetsfulle at de sladrer på hverandre, og lar ikke den andre komme med skrøner..


. . . og det er mange mange FOR momenter til å la barnet ditt få søsken. Både jeg og Robin har alltid hatt lyst på mange barn, og er veldig glade for at de har kommet så tett. De har mye glede av hverandre, og av erfaring så er det veldig godt å ha søsken å "hvile seg på". Jeg har et veldig godt forhold til begge mine søsken, og spesielt søsteren min snakker jeg med daglig selv om hun bor i Oslo. Lillebror er kanskje ikke like interessert i all skarvlinga, men synes det er greit  ha to pratsomme søstre som kan fylle småhull i dagen hans med gossip. Det skal sies at det har vært mang en catfight med Ronja, søsteren min, men at vi alltid har vist at den andre har vært der. Slik er det med dem begge, og det er en god følelse når du vet at du alltid har noen i ryggen, uansett hva. Man har alltid noen på laget sitt.


<3 pre bedtime with my family <3

2 kommentarer

Skrevet av ingerslilleverden.blogg.no den 08.03.2015 kl.22:25

Vi har også tre, og jeg elsker det! LItt alderssprang mellom minsten og de to eldste, men de har så mye glede av hverandre. <3

Skrevet av Anita den 09.03.2015 kl.17:59

Tror alle barn setter stor pris på å vokse opp i en stor familie!