hits

Oppdrag SMUKKESLUTT!

  • 05.11.2013
  • kl.22:07

Her i huset har smukken vært både venn og fiende. Smukken har vært godt tatt i mot, og ofte brukt både til kos, trøst, sinne og hverdags. Hos oss har det vært Lilja som har vært mest avhengig av smukken, og i det siste har vi følt at den er i veien for noe av språkutviklingen. Vi har hatt restriksjoner på at den bare skal brukes når man skal sove, sitter i bilen eller før leggetid, men det er så alt for lett å gi etter om det er sure miner og bråk i huset. Det skjer nok litt for ofte at vi gir etter, bare for å få litt husfred. Noen som kjenner seg igjen? ... og etter å ha snakket litt om dette, bestemte vi oss, altså vi foreldre, for å lufte smukkeslutt for Lilja OG Filip. Vi konkluderte med at Filip ikke var like avhengig som Lilja, og at om hun skulle slutte, så måtte han også. Selv om det er 1 år mellom dem, så er hun ikke gammel nok til å skjønne at de kan gjøre forskjellig, så vi bestemte oss for at det skulle bli likt.

Vi startet prosessen med å spørre henne om hun kanskje skulle slutte med smukken snart. Svaret var blankt NEI. Etter et par dager spurte vi igjen. Da hadde vi fått vite at besteveninnen i barnehagen hadde sluttet for en stund siden, og spilte litt på dette. Vi spurte på nytt om hun skulle slutte, hun også. Svaret var fortsatt nei, men et litt mer nølende og åpnere nei. Vi bestemte oss for å prøve å spille kortene på samme måte som med bleieslutt, så vi lot henne fortsette. Etter enda noen dager, spurte vi på nytt, og vi begynte å fortelle om smukketrollet i skogen som trengte mange mange smukker. Vi lot saken ligge i noen dager, og tok det opp igjen på søndag ved middagsbordet. Vi hadde jo snakket om det flere ganger at smukken skulle bort, og i og med at hun virket mer og mer klar for det, så spurte vi henne om hun skulle slutte med smukke neste dag. Altså mandag. Rundt bordet satt foreldrene mine, og siden alle jublet av begeistring før hun rakk å si noe, så svarte hun ja. Hun var enig i at hun skulle slutte med smukken dagen etter. Hun hadde bestemt seg. 

Mandag morgen kom, og vi samlet sammen smukkene fra sengen og la dem i smukkeskåla. Vi informerte ikke barnehagen om dette til å begynne med, da vi tenkte at smukk til dupp var ok for å få en mild avvenning. Da hun kom hjem fra barnehagen den dagen, spurte hun om hun fikk en pose. Vi glemte posen, og da kvelden kom, var det ikke et spørsmål etter smukken. Vi var overrasket over henne. Da tirsdag morgen kom, stupte hun inn i senga vår, og maste etter en pose. Jeg forklarte henne hvor det lå, og hun kom tilbake med en pose, OG smukker. "Mamma, trollet ska ha smukkan". Trollet? spurte jeg. Det var lenge siden vi hadde snakket om trollet. Hun spurte om vi hadde flere smukker, og sa at trollet skulle ha alle smukkene. Også Filip sine.

 Uken gikk, og det var ikke et eneste smpørsmål om å få smukkene. For hver gang det dukket opp en ny smukk, ja fordi det er jo smukker over alt, så ble de smakt på, og lagt i smukkeposen. "Mamma? æ må smake på den også!!" Og det var greit. Da helga kom, var det ei spent jente som gledet seg til søndagstur. Da skulle vi nemlig overrekke den store posen med smukker til SMUKKETROLLET i skogen. Vi lagde en fin bunt med smukker som trollet skulle få, og pakket sekken for tur.


Etterhvert som vi fant smukker ble de lagt i "smukkeskåla". Når dagen var kommet, festet vi hyssing på hver smukk. . .


Det var ei superstolt jente som viste frem alle smukkene til mormor og morfar før turen bar videre til tusseløypa. . .


Filip er også med på smukkeslutt, og måtte smake litt ekstra på smukkene før vi ga dem videre. . .

Det ble en finfin søndagstur med klementiner og mye tøysing.. Vi fikk roser i kinnene, og ikke minst oppleve trollene i skogen! !

Lilja fikk mange blikk da hun gikk bestemt inn i tusseløypa med en stor neve smukker..  For de av dere som ikke kjenner til tusseløypa, så er det en liten avstikker inne i skogen, hvor det er malt ansikter på trærne, og barna kan klatre rundt og kose seg. Man kan gå en liten runde, og ende opp ved en liten plass inne i skogen hvor man kan grille, leke ved vannet osv. Perfekt for barna. Rett innenfor tusseløypa har de laget et smukektroll. Dette er plassen hvor barna kan gi smukken videre til Trollmor, slik at hun kan gi de videre til trollungene sine. Videre inn i tusseløypa finner man smukker over alt i trærne. Ja, noen troll har til og med smukk.. ! Superstas for barna!


..Lilja er klar for tusseløypa <3

Lilja ble litt sjenert og rolig da vi kom inn i tusseløypa. Hun ble kanskje litt overveldet over at det var troll på trrne, og at nå skulle det endelig skje. det var mange turfolk som fulgte med henne, men da vi hadde ventet litt, ble vi alene, og vi kunne prate litt om det som skulle skje. vi spurte henne om hun hadde lyst til å gi smukkene sine til trollet, og svaret var klart JA. Hun pekte på nesen til smukketrollet, og sa at DER skal de inni. "mamma, der e d mange smukka inni", sa hun og fniste litt. "trollet ska få mine også!". Så hjalp jeg henne med å putte alle smukkene inn i trollet. Hun fikk legge inn de helt siste selv, og tittet inn for å se om de lå der. "Der e dem, æ kan se dem mamma! sammen med alle smukkan" . Så fniste hun litt igjen, og gikk videre til neste tre, med et nytt ansikt. VIPS så var smukkeslutt et faktum!- og vi ble SÅ stolte av henne. Det var fatisk en rørende ting å gjøre. spesielt når smukken har vært så kjær å ha, så var det en ekstra stolthet som bredte seg i oss denne søndagsturen.

I en alder av 2,5 år sluttet Lilja med smukken helt. Filip på 1 år og 2 mnd har også sluttet på dagtid, men kan enda få på kveld/natt/dupp om det trengs.


To små gule småtroll i skogen på leting ettet nye eventyr..!

Begge har på seg knallgule supertøffe thermoklær fra Racoon! Disse er kjempelette og enkle å bevege seg i! Jakke fra str 92 kan kjøpes HER. Og dressen finner jeg bare i danmark HER (...nb: 40 % på både jakken og dressen!!). 

Det ble en fin søndastur med mange gode minner. Lilja var strålende fornøyd og superstolt. Da mandag morgen kom snakket hun ikke om annet enn at hun skulle i barnehagen å fortelle alle sammen om trollet i skogen som fikk alle smukkene!

Har deres barn sluttet med smukk? Hvor gamle var de da de sluttet, eller når tenker dere å begynne med smukeslutt?

 

Håper du får en finfin kveld

 

klem fra Rachel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 kommentarer

Skrevet av Kirsti den 05.11.2013 kl.22:33

Kjenner godt igjen det med at smokken fort kan være et hinder i språkutviklingen. I sommer ble sønnen ganske avhengig av smokken døgnet rundt og han snakket lite, men så fort vi ble strengere med smokkebruk bare ved duppetid og om natten ble det mye bedre. Språkutviklingen skjøt i været fort. Kan skli ut litt smokkebruken, men prøver å holde oss harde - ikke alltid lett.

Likte måten dere gjorde smokkeslutten på. Superflinke Lilja da! :) Så genialt med smokketrollet, skulle gjerne hatt noe slikt i nærheten. Hvor er denne Tusseløypa ? .. virker morro.

Eldste gutten vår blir 2 1/2 år nå i november, og vi vurderer smokkeslutt etter jul. Vi får se. Holder på litt med bleieslutt for tiden også, så vil ikke at det skal bli for mye på en gang.

Skrevet av Helinor den 05.11.2013 kl.23:07

3 og 2,5 år. Minstemann på 14 mnd får fortsatt ha sin ;-)

Skrevet av C. den 05.11.2013 kl.23:52

Flinke Lilja!

Mini sluttet av seg selv rundt 6-7 mnd., ble bare mindre og mindre bruk og til slutt ingenting. Veldig fan av det altså! Hehe. Glad for å ha den når han var baby, men kjekt at han sluttet selv.

Ene jenten min var 2.5 når hun sluttet, jeg var dog kjempestreng på at den kun var til soving (evnt. sykdom da), og de lå kun i seng/vogn. Så hun var nok ikke så avhengig. Jeg leste om et smokketrei et blad, og viste henne, også snakket vi om at hun kanskje skulle slutte snart også. Jeg synes det var på tide. Og jenten fikk en helt egen idé når vi snakket om det, hun ville gi de til nabobabyen! Han var jo liten og trengte de. Så hun spratt opp med en gang og løp over til han med smokken. Han satt i stolen sin når vi kom, og brukte ikke smokk i det hele tatt, men hun bare puttet den på plass i munnen hans til hans overraskelse. Og han beholdt den lenge nok i munnen til at hun var fornøyd. Og det var det. Aldri mer spørsmål om smokk fra henne, flinke jenten. Synes den er litt søt.

Skrevet av Marie den 06.11.2013 kl.09:03

Da er det på tide at jeg legger igjen en kommentar. Jeg har fulgt deg i mange mnd nå og syns det er så koselig å lese om deres hverdagsøyeblikk. Du skriver utrolig godt og gir virkelig noe tilbake til leserene dine med masse tips og råd. Jeg har tvillinger selv, så jeg har fått mange tips. Denne smokkehistorien er den søteste jeg har lest. Nydelig barn, og ikke minst flinke! God jobbet av foreldre og Lilja ;)

Skrevet av 19 år og mamma til 2 Prinser den 06.11.2013 kl.10:25

Her skal Tobias i smokken til julenissen :D

Skrevet av Mamsen :-) den 06.11.2013 kl.16:53

Lilja og Filip har vært så flinke! Mormor er veldig stolt!

Skrevet av Rachel den 06.11.2013 kl.22:28

Marie: Åhh så hyggelig å høre! :) Setter pris på at du legger igjen et spor! Alltid like hyggelig :) Det var stas med smukkeslutt, og et stort øyeblikk for store og små! :) :)

Skrevet av Rachel den 06.11.2013 kl.22:29

Helinor: :D Hadde det ikke vært for at de er så jevngamle, så hadde Filip fått ha sin, men jeg tror ikke han bryr seg så mye om han får eller ikke...! :)

Skrevet av Rachel den 06.11.2013 kl.22:31

Kirsti: ja tussseløypa er genial til slikt! Man får barna med på lag :) Hvis du er kjent i trondheim, eller bor her, så kjører man nesten inn til Tømmerdalen. Lurer på om det heter Lavollen eller helkansetra ved den parkeringsplassen... så går man innover i ca 10 min, så er man ved tusseløypa :D

Skrevet av Kristin den 07.11.2013 kl.14:02

Her driver vi også med smokkeslutt,så kjenner meg veldig igjen:) Noe så søtt der hun står med smokkene i hånda, og en rørende video der hun tar en siste smak på smokkene før hun legger de i posen!:)

Skrevet av Cicilie den 07.11.2013 kl.14:27

Fantastisk! For et herlig påfunn og all ære til deg som ønsker smokkeslutt! Jeg jobber som pedagogisk leder og har vært imot smokken (til alle døgnets tider) nettopp på bakgrunn av språk og tannstilling. Jeg skulle ønske det fantes slike løyper her i nærheten også. Verdt å ta initiativet til å lage selv, kanskje. Det gjør jo at det blir morsomt og kvitte seg med smokken, også får man en god historie å fortelle etterpå. Bra jobba! :)

Skrevet av Michelle den 07.11.2013 kl.22:43

Hei :-) Kan du skrive litt om hvordan Filip tok dette med smukkeslutt ?

vår eldste sluttet med smukken i mai, altså en mnd etter han ble 2år, yngste er 14mnd å får ha smukken enda :)

Skrevet av Rachel den 08.11.2013 kl.08:25

Michelle: det kan jeg vettu :)

Skrevet av Kirsti den 08.11.2013 kl.14:50

Takk for svar! :) Er ikke så kjent i byen, men skal alltids finne fram. Hørtes ut som en fin plass å dra til