Bronkiolitt – RS – Virusinfeksjon

Jeg synes egentlig at alle er syke for tiden. Både før og etter jul har det herjet omgangssyke, og nå etter nyttår har svineinfluensaen og dette RS viruset blusset opp. Begge de sistnevnte er infeksjoner hvor de små er spesielt utsatte. Jeg skrev her om dagen at Filip hadde vært på legevakten fordi han hadde blitt syk, og at legen mente han hadde fått bronkiolitt / RS virusinfeksjon. Jeg tenkte jeg kunne skrive litt om våre symptomer på dette, og hva legen vår fortalte oss. Skriften i kursiv, er tekst fra “legehåndboka” og informasjon vi fikk hos legen, altså ikke min oppfatning av hva dette er.

Hva er Akutt bronkiolitt?
“Akutt bronkiolitt er en virusinfeksjon som medfører betennelse i slimhinnene på innsiden av de tynneste luftrørene som sitter lengst ut og ned i lungene. Det dannes små slimplugger som tetter til disse trange luftveiene og medfører at enkelte deler av lungevevet blir fortettet. Det oppstår pusteproblemer som kan minne om astma. Sykdommen rammer særlig små barn mellom 3 måneder og 2 års alder, og den er vanligst om vinteren. Tilstanden forårsakes i de fleste tilfeller av RS-virus (respiratorisk syncytialvirus) eller metapneumovirus. Akutt bronkiolitt kan starte som en forkjølelse eller halsbetennelse. Barnet kan være medtatt, hoster og har gjerne pipende/hvesende tung pust. Det varierer hvor mye feber barna har. Nesten alle barn har gjennomgått RS-virus infeksjon før to års alder, men de færreste har vært skikkelig syke. RS-virusinfeksjoner er en hyppig årsak til at spedbarn innlegges i sykehus.”

Hva forårsaker akutt bronkiolitt ?
“Skyldes en virusinfeksjon. Smitten skjer via dråper fra nese og svelg hos pasienter med sykdommen. Barn over 2 år og voksne som er smittet med RS-virus, vil bare oppleve forkjølelsesplager og hoste. Smittefare utgjør et stort problem på barneavdelinger. Den første infeksjonen med RS-virus gir ikke fullstendig immunitet og ny infeksjon senere er mulig.”

Hvordan diagnostiseres tilstanden?
“De typiske symptomene med hoste og hvesende, tung pust hos et lite barn, gjør at denne diagnosen ofte kan stilles bare ved å undersøke barnet. Det er viktig å se om barnet har inndragninger. Dette kan lettest vurderes når barnet er avkledd. Man kan da se om huden i halsgropen og under ribbeina trekkes inn. Dette er et tegn på at barnet strever med pusten. Dersom huden mellom ribbeina også trekker seg inn, er dette et tegn på mer alvorlig pustebesvær. Barn med slikt pustebesvær bør undersøkes av lege. Legen vil ved undersøkelse vurdere grad av pustebesvær og nedsatt allmenntilstand. Lungene undersøkes med stetoskop, og dette er ofte nok til å stille diagnosen. Blodprøver kan bli aktuelle for å vurdere om det kan være bakterieutløst sykdom. Langt de fleste blir så moderat plaget at de kan behandles hjemme. Ved alvorlig pustebesvær vil det være aktuelt med innleggelse. RS-virus-epidemier forekommer ofte på vinteren, og på den tiden er det ikke uvanlig at akuttposter på barneavdelingen er overfylt av barn med RS-infeksjon.”

Hvordan behandles tilstanden?
Behandlingen tar sikte på å redusere barnets plager, spesielt å yte hjelp mot den tunge pusten. Selve virusinfeksjonen må bare gå sin gang, fordi det ikke finnes medisiner som dreper dette viruset. Antibiotika hjelper bare mot bakterier. Foreldre eller pårørende må følge med på barnets symptomer. Ta kontakt med lege dersom tilstanden forverrer seg, eller barnet ikke får i seg nok mat og drikke. Følg spesielt med på hvordan barnet puster – ta kontakt dersom barnet strever med pusten. Vurder inndragningene.  I enkelte tilfeller kan man gi inhalasjon av medikament i dampform. Dette utvider luftveiene og kan kanskje gjøre pustingen noe lettere. Effekten av slike inhalasjoner må vurderes i hvert enkelt tilfelle Gi barnet nesedråper/ saltvannsdråper som holder luftpassasjen i nesen åpen. Små barn liker ikke å puste gjennom munnen. Ved behov for innleggelse i sykehus er oksygentilførsel og god pleie den viktigste behandlingen. Rikelig drikke er viktig for å unngå uttørking. Medisiner som skal holde de nedre luftveiene mest mulig åpne, blir brukt de fleste steder. Effekten av disse medisinene vurderes så lenge barnet er innlagt. I store studier, har man sette at bruk av medisiner ikke gjør barna raskere friske.

Barnehage/dagmamma
Når RS-virus eller et av de andre virusene som gir bronkiolitt påvises, er de andre barna i nærmiljøet ofte smittet allerede. Barnet kan fortsette å gå i barnehagen dersom han/hun er feberfri og i god allmenntilstand. Virusene som forårsaker bronkiolitt er ofte til stede hos større barn og voksne som bare har en lett forkjølelse. Disse personene er minst like smitteførende som barnet ditt.

Hvordan går det?
I starten får barnet ofte gradvis økende pustebesvær. Ofte verst om kvelden og natten fordi luftveiene blir noe trangere når barnet ligger. Hevelsen av slimhinnen øker også i varme. Unngå å ha det alt for varmt der barnet sover. De fleste blir bedre i løpet av 3-5 dager uten spesiell behandling.



Vi merket at filip hadde fått en stygg hoste og snørrete nese noen dager før nyttårsaften. Han hadde en fin allmentilstand, og ingen feber, så vi var enige om å la kroppen ordne opp, og at dette var en forbigående kraftig forkjølelse. Nyttårsaften kom og gikk, og han viste ingen tegn til forbedring, heller forverring. Han spiste dårligere, bleiene var tørrere og han ønsket mer og mer nærkontakt. Vi trodde fortsatt at dette var en forkjølelse, men ble selvfølgelig skremt av alt snakket om RS virus og innleggelse på sykehus. 1. nyttårsdag gikk, og fortsatt ingen forbedring. Da hadde han vært dårlig i rundt en uke, og han viste ingen tegn til å bli bedre etterhvert som tiden gikk. Både jeg og Robin var enige om at han hadde fått pipelyder i brystet, og strevde mer for å puste enn vanlig. Han var jo tett i nesen, men på en måte litt mer enn vanlig. Han surklet, og fikk hosteanfal som var så kraftige at han kastet opp maten han hadde spist. Han gråt etter hostingen, og viste tegn til at dette var ubehagelig. Stakkar lille gutten vår. Siden det var 1. nyttårsdag var selvfølgelig alt av leger stengt, og legevakta ble kveldens oppholdssted. Vi ventet i hele 4 timer (ikke viste jeg at man hadde “forkjørsrett” med babyer med pustevansker..), men da vi endelig kom inn, ble det febermåling, stikk i fingeren og legesjekk. Legen hørte på pusten, kjente på magen, og lyttet. Han hadde det klart emd en gang. Først og fremst fordi han hadde piping i brystet, brukte mer energi på å puste og fordi magen trakk seg inn rett under ribbeina når han pustet. Filip fikk medisin, og måtte inhalere et medikament + adrenalin. Etterhvert som han fikk pustet i masken, merken han nok selv at det ble lettere, og begynte plutselig å le i masken. Det var godt å se!

Natten ble en av de bedre, men det er ikke før nå, 4 dager senere, at han faktisk ER bedre. Etter 1 uke, begynner formen å ta seg opp, og han gurgler alene i vippestolen.

SNAAAART frisk som en fisk!!

…ellers holder jeg på å psyke meg opp til neste uke. Den er mer eller mindre overbooket allerede!

Mandag: intervjuer på jobb + hjelpe til på jobb sammen med mormor

Tirsdag: Rema kurs hele dagen

Onsdag: Rema kurs hele dagen

Torsdag: tannlegen + Remaopplegg

Fredag: Kjøpmannsmøte Rema

Lørdag: Bestemme oss for bad/kjøkkeninnredning – dra rundt å se

Søndag: Dåp til Celina

Så jeg skal ihvertfall NYYYYYTE denne søndagen og ikke gjøre noe som helst, bortsett fra å kose med alle mine tre her hjemme!!




 

2 kommentarer
    1. Uff og uff,husker hvor grusomt dette var!!Begge mine små har hatt RS virus.Og mange av barna som har hatt RS virus får astma.Noe begge mine har fått….De tåler forkjølelser dårlig og blir sykere enn andre barn med forkjølelse fordi det setter seg i luftveiene.Heldigvis så er Jessica 100 ganger bedre nå som hun er større.
      Men begge to tar forebyggende medisin nå om vinteren.

    2. Huff, ikke greit å vær mamma når man sjer småttisan sine dårlig og plages:-/
      Begge mine småtroll fikk derre viruset + dobbel ørebetennelse med på kjøpet. Storebror på 2år ble frisk
      etter 2 uka, men lillemann på 10mnd e på bedringens vei, vært dårli i hele jula…kom jo ikke som sjokk, for minstemann har hatt bronkitt 6 ganga før (!!!) i d lille livet sitt, så han bruke astma medisin når han e på d verste. Å d hjælpe vell heller ikke på at storebror drar me sæ aaaalt av basseluska hjæm :p
      Go bedring t lille filip, får håp han slipp å få d igjen 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg